Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Οι 5 τροφές που ομορφαίνουν το δέρμα μας

Όσες κρέμες και αν χρησιμοποιούμε για να κάνουμε την επιδερμίδα μας πιο όμορφη, αυτό που πραγματικά εξασφαλίζει υγιές δέρμα είναι η διατροφή μας. Δεν έχει σημασία πόσα χρήματα θα ξοδέψετε σε καλλυντικά, το δέρμα σας θα αντανακλά σχεδόν πάντα ό,τι υπάρχει στο σώμα.
Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως είναι τα επεξεργασμένα δημητριακά, η ζάχαρη και γενικώς τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο δέρμα μας: Με την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα το πάγκρεας παράγει επιπλέον ινσουλίνη, η οποία ενισχύει και τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Οι αδένες αυτοί παράγουν το σμήγμα, το οποίο ξεπλένει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και προστατεύει γενικά το δέρμα μας λιπαίνοντάς το μέσω των πόρων. Ωστόσο, όταν ο οργανισμός μας παράγει σμήγμα σε μεγάλες ποσότητες, αυτό φράζει τους πόρους και έτσι δημιουργούνται σπυράκια. Το γάλα επίσης αυξάνει την παραγωγή σμήγματος, ενώ ορισμένα φυτικά έλαια (σησαμέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο) ενδέχεται, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, να προκαλούν διάφορες φλεγμονές.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αποκτήσετε υπέροχο δέρμα απλά και μόνο βελτιώνοντας τη διατροφή σας, συμπεριλαμβάνοντας σ'αυτήν 5 σούπερ τροφές!

1.Καρότα
Θυμάστε ότι οι γονείς σας έλεγαν ότι πρέπει να τρώτε καρότα για να βλέπετε καλά; Αν και μάλλον δεν θα το γνώριζαν, αναφέρονταν στη βιταμίνη Α, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εντοπίζεται με τη μορφή της β-καροτίνης (πού αλλού;) στα καρότα. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της καλής όρασης, ενώ ενισχύει τα δόντια και τα οστά. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος μας.




2.Μούρα
Τα μούρα (μύρτιλλα, φράουλες, βατόμουρα) όχι μόνο έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από πολλά άλλα φρούτα, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που κάνει το δέρμα λείο και σφιχτό. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά το δέρμα να επουλωθεί σωστά και τα μάτια να λάμπουν.





3.Φιστίκια Βραζιλίας
Μια μικρή χούφτα φιστίκια Βραζιλίας μπορεί να παρέχει την καθημερινή απαιτούμενη ποσότητα σε σελήνιο, ένα ακόμα αντιοξειδωτικό που συμβάλλει, παράλληλα με τις βιταμίνες Α και C, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια διατροφή πλούσια σε σελήνιο μπορεί να προστατεύσει από το μελάνωμα, τη φωτογήρανση και γενικώς τη φθορά του δέρματος λόγω ηλικίας. Άλλες καλές πηγές σεληνίου είναι οι ηλιόσποροι, οι σπόροι κολοκύθας, το φύτρο σιταριού και το κρέας. Πολλοί ξηροί καρποί περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του.



4.Μαϊντανός
Ένα ματσάκι μαϊντανό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος και ενισχύει την ελαστικότητα του. Επίσης, δεδομένου ότι περιέχει βιταμίνες Α και C σε μεγάλες ποσότητες, ο μαϊντανός καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα και τα νεφρά. Κάποια έλαια που περιέχει ο μαϊντανός μάλιστα έχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, γεγονός που βοηθά στην απολύμανση των πόρων του δέρματος και την πρόληψη της ακμής.



5.Δημητριακά ολικής αλέσεως
Πλούσια σε φυτικές ίνες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν πολύ καλύτερη τροφή σε σχέση με εκείνα που έχουν υποστεί επιπλέον επεξεργασία. Μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσουν την ινσουλίνη. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος επίσης συμβάλλει στην ανάπλαση του δέρματος, το βοηθά να διατηρήσει την απαλότητα και ελαστικότητα και ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος. Μάλιστα η βιταμίνη Β8 ή βιοτίνη που βρίσκεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθά το δέρμα να μην ξηραίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου