Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

Κεμπάπ! Συνταγή-κόλαση από την Ντίνα Νικολάου

Η αγαπημένη σεφ, Ντίνα Νικολάου, σε ταξιδεύει με τις πικάντικες γεύσεις της. Σερβίρει στο σημερινό τραπέζι λαχταριστά κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού.

Υλικά

  • 500 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά από σπάλα ή ελιά
  • 300 γραμμ. αρνίσιο κιμά από σπάλα ή «χεράκι»
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, τριμμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο καυτερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι προαιρετικά
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας ούζο
  • Αλάτι
  • Νερό
  • 100 γραμμ. ελαιόλαδο

Για τη σος γιαουρτιού


  • 250 γραμμ. γιαούρτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας δυόσμος
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξίδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • Πίτες για σουβλάκι

Διαδικασία


Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της σε ένα μπολ και την βάζω στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρω.

Για το κεμπάπ: Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνω αρχικά τα δύο είδη κιμά καλά, μέχρι να αναμειχθούν πλήρως. Προσθέτω τα κρεμμύδια, τη φρυγανιά, την πιπεριά, το μπούκοβο, την πάπρικα, το καγιέν , το κύμινο, το ούζο και αλάτι και τα ζυμώνω καλά με τα χέρια.

Όσο ζυμώνω, προσθέτω σταδιακά το νερό και το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξω ένα αρκετά συμπαγές και συνεκτικό μείγμα. Σκεπάζω το μπολ και αφήνω το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο, για να αναμειχθούν καλά τα αρώματα. Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά, μαζί με την σχάρα του φούρνου, η οποία πρέπει να είναι καυτή για να μην κολλήσουν τα κεμπάπ.

Κόβω το μείγμα σε 6 μεγάλα (ή 12 μικρότερα) ίσα κομμάτια και με τις παλάμες μου τα πλάθω μακρόστενα, σαν χωριάτικα λουκάνικα, ελαφρώς πεπλατυσμένα. Τα περνάω προσεκτικά σε ισάριθμες μεταλλικές σούβλες. Λαδώνω ελαφρώς την καυτή σχάρα και βάζω επάνω τα κεμπάπ. Τα ψήνω για 6 - 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο εσωτερικό τους.

Αν θέλω να τα ψήσω στο φούρνο, τα βάζω σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνω στους 200 βαθμούς, για 5 - 7 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρω τα κεμπάπ με τη σάλτσα γιαουρτιού, πίτες για σουβλάκι, ελαφρώς ψημένες, και ώριμες ντομάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου