Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Σκωτσέζοι είπαν «όχι» στην ανεξαρτησία

Την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε τελικά η πλειοψηφία των Σκωτσέζων στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, καθώς με βάση τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν «όχι» στην ανεξαρτησία ψήφισε το 55,3% των Σκωτσέζων, έναντι 44,7% του «ναι».

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας συγκέντρωσαν τα... μεγαλύτερα ποσοστά τους στο Νταντί (57%), το δυτικό Νταμπάρτονσαϊρ (54%) και τη Γλασκώβη (53%), όμως οι πολέμιοι της ανεξαρτησίας κέρδισαν περισσότερες περιοχές, μεταξύ των οποίων το Μιντλόθιαν, το Φόλκερκ, το Στέρλινγκ και το Σέτλαντ.

Η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του σκωτσέζικου εθνικού κόμματος, που ηγήθηκε της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, αναγνώρισε την ήττα του κινήματος του «ναι». ¨Δεν υπάρχει θετική ψήφος απόψε. Θα είμαστε βαθιά απογοητευμένοι, αλλά επίσης με χαροποίησε αυτή η καμπάνια», δήλωσε.

Πάντως, η εκτεταμένη συζήτηση περί της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και η μικρή διαφορά με την οποία οι ενωτικοί κέρδισαν τελικά το δημοψήφισμα σημαίνει ότι αυτό το θέμα δε θα κλείσει τόσο εύκολα, ενώ παρά το γεγονός ότι η Σκωτία τελικά δεν ανεξαρτητοποιείται, οι αποσχιστικές τάσεις αναμένεται να ενταθούν στις άλλες περιοχές της Ευρώπης που επιθυμούν την ανεξαρτησία τους, όπως η Καταλωνία και η Φλαμανδία,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου