Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Το μόνιμο πρόβλημα των υδατοκαλλιεργειών

Επειτα από αμέτρητες παλινωδίες, το νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Φέρει ουσιαστικά τη σφραγίδα του απερχόμενου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη, κι επιχειρεί να ενοποιήσει τη δαιδαλώδη νομοθεσία, αλλά δεν... λύνει τα βασικά προβλήματα του κλάδου.

Το μόνιμο πρόβλημα των υδατοκαλλιεργειών ακούει στο όνομα «αδειοδοτήσεις» και συνοδεύεται από τη μαγική λέξη «γραφειοκρατία». Η προφορά της λέξης «αδειοδότηση» μπορεί να βγάλει από τα ρούχα του έναν υδατοκαλλιεργητή, παρ' ότι η χώρα μας έχει μακρά παράδοση στις μυδοκαλλιέργειες και τις τελευταίες δεκαετίες και στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Αν λ.χ. μια γυναίκα μπορεί ν' ανοίξει ένα κομμωτήριο μέχρι πριν από το νόμο Χατζηδάκη εντός δύο μηνών, για την αδειοδότηση μιας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας θα μπορούσε κάποιος να περιμένει 1, 2, 3 μέχρι και 6 χρόνια. Κοινώς, άσπριζαν τα μαλλιά ενός επενδυτή ώσπου να πάρει άδεια. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μονάδας στην Ηπειρο, που, επειδή ο οξύρρυγχος δεν θανατώνεται, όπως τ' άλλα ψάρια, προσπαθούσαν έξι χρόνια να βγάλουν άδεια, διότι δεν είχε προβλεφθεί νομοθετικά άλλος τρόπος θανάτωσης!

Οι περιπέτειες για την απόκτηση άδειας οδηγούσαν επενδυτές ή σε οικονομικό μαρασμό και στο αμήν ή στην παρανομία, με αποτέλεσμα και το περιβάλλον να καταστρέφεται, αφού στο τέλος δημιουργούνταν μονάδες όπου να 'ναι, απ' όποιον να 'ναι. Συν τοις άλλοις και το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς για το χωροταξικό του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει προσβληθεί δικαστικά κι εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ, διότι δεκάδες φορείς είχαν καταγγείλει φωτογραφική διάταξη υπέρ συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου.

Ομως, στο διά ταύτα, πάλι τα προβλήματα των αδειοδοτήσεων και της γραφειοκρατίας δεν λύνονται, όπως επισημαίνει και η Πανελλήνια Ενωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, διά της εισηγήτριας βουλευτού Αγνής Καλογερή, και το ΚΚΕ, διά στόματος της τομεάρχου Αγροτικού, Διαμάντως Μανωλάκου.

«Το χειρότερο είναι ότι όλες οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή μέσω υπουργού. Πόσοι ιχθυολόγοι εργάζονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για να παίρνουν αποφάσεις; Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι σοβαρός εξαγωγικός κλάδος που γνωρίζει ανάπτυξη κι έχει προοπτικές, αλλά ο νέος νόμος οδηγεί στη συγκέντρωση του κλάδου, ενώ νομιμοποιούνται κι επενδύσεις που λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς άδεια εις βάρος των υπολοίπων» μας ανέφερε η κ. Καλογερή.

Στο τέλος βέβαια κάποιες διατάξεις «μαζεύτηκαν» από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, ιδίως αυτές που αφορούν τους παράνομους, αλλά το θέμα παραμένει. Ηδη μεγάλες εταιρείες λόγω χρεών του κλάδου είναι στο κόκκινο, πιέζοντας τις τιμές και για τους μικρότερους. Κι όσο εμείς δεν αποφασίζουμε επί της ουσίας, οι Τούρκοι κάνουν δυνατά παιχνίδι με τις ιχθυοκαλλιέργειες και χτίζουν επιχειρηματικά την επόμενη μέρα. Συμπέρασμα; Ωσπου να φτιάξουμε το νομικό πλαίσιο εμείς που να μην μπάζει, οι Τούρκοι θα μας έχουν κόψει τα φτερά στις αγορές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου