Συστατικά
1 ντάκο ή κριθαροκουλούρα κομμένη στη μέση ή παξιμάδι
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
½ φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κ.γ. ξύδι λευκό ή μηλόξυδο
1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι
1 πρέζα αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο βασιλικό (1 κ.σ.) ψιλοκομμένο
λίγο θυμάρι φρέσκο
κρίταμο ή άλλο τουρσί
ελαιόλαδο
σπτικό τυρί κρέμα ή τριμμένη φέτα για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε δύο πιάτα βάζουμε τα δύο κομμάτια του ντάκου με την εξωτερική πλευρά του προς τα κάτω.
Τη ντομάτα τη μισή την τρίβουμε στον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ και τη μισή την κόβουμε σε κυβάκια. Με την τριμμένη ντομάτα θα φτιάξουμε ένα μείγμα με το οποίο θα βρέξουμε το ντάκο.
Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη ντομάτα προσθέτουμε το ξύδι, τη ζάχαρη ( ή το μέλι ) , το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τις προτειμήσεις μας.
Η ζάχαρη, ή το μέλι, και το αλάτι ισορροπούν την οξύτητα της ντομάτας γι' αυτό και είναι απαραίτητα.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στον ντάκο και από πάνω λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε την κομμένη σε κύβους υπόλοιπη ντομάτα με το ζουμί που προέκυψε από την κοπή της.
Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
Σερβίρεται με τυρί κρέμα ή τριμμένη φέτα, κρίταμο ή κάπαρη, λίγο λάδι από πάνω και λίγο πιπέρι.
1 ντάκο ή κριθαροκουλούρα κομμένη στη μέση ή παξιμάδι
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
½ φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κ.γ. ξύδι λευκό ή μηλόξυδο
1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι
1 πρέζα αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο βασιλικό (1 κ.σ.) ψιλοκομμένο
λίγο θυμάρι φρέσκο
κρίταμο ή άλλο τουρσί
ελαιόλαδο
σπτικό τυρί κρέμα ή τριμμένη φέτα για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε δύο πιάτα βάζουμε τα δύο κομμάτια του ντάκου με την εξωτερική πλευρά του προς τα κάτω.
Τη ντομάτα τη μισή την τρίβουμε στον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ και τη μισή την κόβουμε σε κυβάκια. Με την τριμμένη ντομάτα θα φτιάξουμε ένα μείγμα με το οποίο θα βρέξουμε το ντάκο.
Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη ντομάτα προσθέτουμε το ξύδι, τη ζάχαρη ( ή το μέλι ) , το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τις προτειμήσεις μας.
Η ζάχαρη, ή το μέλι, και το αλάτι ισορροπούν την οξύτητα της ντομάτας γι' αυτό και είναι απαραίτητα.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στον ντάκο και από πάνω λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε την κομμένη σε κύβους υπόλοιπη ντομάτα με το ζουμί που προέκυψε από την κοπή της.
Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
Σερβίρεται με τυρί κρέμα ή τριμμένη φέτα, κρίταμο ή κάπαρη, λίγο λάδι από πάνω και λίγο πιπέρι.
akispetretzikis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου