Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Στον «αέρα» η «τράπεζα γης»

Το μπαλάκι στους δήμους και τις περιφέρειες πετάει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υποχρεωτική «μετακόμιση» σε άλλη περιοχή. Περισσότερες από 350.000 οικογένειες, μέλη οικοδομικών συνεταιρισμών, υποχρεούνται να εγκαταλείψουν οριστικά τις ιδιοκτησίες τους...
και να... πάρουν τα βουνά. Καλούνται να μεταφερθούν στην περιφέρεια.

Η διαδικασία, για άλλη μια φορά, ξεκινά ανάποδα, αφού ακόμα δεν έχει ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη θεσμοθετημένη «τράπεζα γης». Μέσω αυτού θα καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες για τις ανταλλαγές εκτάσεων, οι οποίες θα γίνουν με μαθηματικό τύπο. Ο σχεδιασμός θέλει το νομοσχέδιο να δοθεί σε διαβούλευση τον ερχόμενο μήνα και να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους.

Αυτό που ξεκινά από τώρα το υπουργείο είναι οι επαφές με τους δήμους και τις περιφέρειες, προκειμένου να καταλήξει σε προγραμματικές συμφωνίες για να καταρτιστεί η λίστα των προσφερομένων εκτάσεων των ανά την επικράτεια περιοχών, όπου και καλούνται να μετακομίσουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.

Αναμένεται μια μεγάλη μάχη στο παρασκήνιο, μεταξύ των συνεταιρισμών, για τις εκτάσεις «φιλέτα», κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές. Κι αυτό γιατί οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν πρόταση προτίμησης, ενώ προβλέπονται εννέα κριτήρια αξιολόγησης για να μπουν σε σειρά προτεραιότητας για την ανταλλαγή των εκτάσεων.

Η μεγάλη μετακόμιση προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του 2015. Σε συνθήκες έντονης κρίσης, όπως αυτές στις οποίες δοκιμάζεται η χώρα, το έργο θα μπορούσε να συμβάλει στην αναθέρμανση της οικονομικής ζωής σε μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς. Εφ' όσον προηγηθεί μια οργανωμένη μετάβαση, θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί η στροφή προς την περιφέρεια και στην πρωτογενή παραγωγή.

Ζητούμενο δεν είναι μόνο η ανταλλαγή εκτάσεων αλλά η ένταξη σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της περιφέρειας και με πολεοδομικά σχέδια που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και στο μέλλον. Δεν αρκεί, δηλαδή, η αποσπασματική τακτοποίηση και η τυχόν πρόσκαιρη αναζωογόνηση της υπαίθρου, προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη. Αλλιώς, η ανταλλαγή θα εξελιχθεί σε κυνήγι ενός «χαμένου θησαυρού» με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.

Enet,gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου