Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

20 χρόνια το ''συζητάνε'' στην Αθήνα για άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει σκοπιμότητα ή αδιαφορία, γνωρίζω όμως ότι τουλάχιστον εδώ και μια 20ετία γίνονται προσπάθειες και ενοχλούνται εντόνως οι δημοτικοί άρχοντες (!) των Αθηνών να τοποθετήσουν άγαλμα του Αλεξάνδρου στην Αθήνα. Ελπίζω η έλλειψη αυτή να μη οφείλεται στο γεγονός ότι πριν από... 2.300 χρόνια ο Αλέξανδρος κατέκτησε την Αθήνα και το «κρατούν μανιάτικο».

Προ ημερών, ο γ.γ. Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης και π. υπουργός κ. Γ. Σούρλας, δήλωσε: «Θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση του ο Δήμαρχος Αθηναίων, στον οποίο έστειλα επιστολή προ διμήνου, αφού δεν κατέστη εφικτή η συνάντηση, αν πρόκειται να τοποθετηθεί το άγαλμα, έστω με καθυστέρηση ετών».

Σχετική ερώτηση θα πρέπει να απευθυνθεί και στους διατελέσαντες κατά την τελευταία 20ετία δημάρχους (κ.κ. Αβραμόπουλο, Μπακογιάννη, Μπεχράκη, Κακλαμάνη, Καμίνη), οι οποίοι -ο καθένας για διαφορετικούς λόγους- είτε αδιαφόρησαν είτε έδωσαν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Το πλέον φαιδρό του πράγματος συνέβη επί δημαρχίας Αβραμοπούλου, όπου ο δήμαρχος κατασκεύασε υπερμεγέθες βάθρο, το εγκαινίασε, τοποθέτησε και επιγραφή ότι κατασκευάσθηκε επί δημαρχίας του, αλλά λησμόνησε να τοποθετήσει άγαλμα. Έμεινε το βάθρο, ως απόδειξη της επιπόλαιας πολιτικής συμπεριφοράς των εθνοσωτήρων μας.



Ούτε η κα. Μπακογιάννη, παρά τις συνεχείς οχλήσεις, αποφάσισε την τοποθέτηση ανδριάντος, επικαλεσθείσα -σε επιτροπή των Θεσσαλονικέων, ένας των οποίων θα ανελάμβανε όλα τα έξοδα κατασκευής- λόγω της διαφωνίας σχετικώς με τον χώρο τοποθέτησής του. Η κα Μπακογιάννη είχε επιλέξει πλατεία ήσσονος σημασίας.

Εν τω μεταξύ, η τοποθέτηση ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου στην Αττική, αποτελούσε πανελλήνιο αίτημα. Πολλοί σύλλογοι, φορείς και σωματεία στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, είχαν θέσει ως στόχο την τοποθέτηση ανδριάντα στην Αττική. Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονταν και από Μακεδονικές Ενώσεις ομογενών. Στο διαδίκτυο υπήρξε εκτενής συζήτηση για το θέμα, ενώ, ειδικώς στο Facebook, υπήρχε σελίδα με τον τίτλο «Απαιτούμε άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα», με άνω των 10.000 μελών (το 2011, όταν επισκέφθηκα τελευταία φορά την σελίδα).

Κατ’ αυτό το διάστημα, ο Σύνδεσμος Μακεδόνων και Θρακών Παπάγου-Χολαργού, δώρισε στο Δήμο Παπάγου- Χολαργού έναν ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προκειμένου να τοποθετηθεί σε θέση του Δήμου. Όπως και έγινε.

Ο κ. Μπεχράκης, ως δήμαρχος, δεν κρίνεται, επειδή ουσιαστικώς ήταν υπηρεσιακός, και ανέλαβε ο κ. Ν. Κακλαμάνης, επί της δημαρχίας του οποίου πάλι δεν τοποθετήθηκε ανδριάντας του Αλεξάνδρου, παρά τις επανειλημμένες συζητήσεις και οχλήσεις.

Όμως, έστειλε επιστολή στον νυν δήμαρχο κ. Καμίνη (ο οποίος θα ενδιαφερθεί μόνον εάν τον πείσουμε ότι ο Αλέξανδρος ήταν λαθρομετανάστης) στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:«Με αφορμή την καθυστέρηση, από τη νέα δημοτική αρχή, της τοποθέτησης, στην πλατεία Κοτζιά, του «Έφιππου Ανδριάντα» του Μεγ. Αλεξάνδρου, που αποτελεί δωρεά του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη, Γιάννη Παππά, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας», Νικήτας Κακλαμάνης, σχολίασε καυστικά:
(…) Αυτό, που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι η παντελής ανικανότητα της νέας δημοτικής αρχής να χειριστεί ακόμα και απλά θέματα, όπως η περίπτωση της τοποθέτησης του «Έφιππου Ανδριάντα» του Μεγ. Αλεξάνδρου, στην πλατεία Κοτζιά.
» Χωρίς ουσιαστική δικαιολογία, ο κ. Καμίνης και οι συνεργάτες του έχουν αναβάλει, ήδη, δύο φορές, στην αρμόδια Επιτροπή του Δήμου τη συζήτηση και την τελική έγκριση της τοποθέτησης του έργου, με κίνδυνο η πόλη μας να κινδυνεύει να χάσει το έργο του διάσημου Έλληνα γλύπτη Γιάννη Παππά, καθώς ο υιός του, Αλ. Παππάς, ενδεχομένως να το δωρίσει στο Μουσείο Μπενάκη, όπου και φυλάσσεται μέχρι σήμερα».

Σημειώνω ότι το εν λόγω γλυπτό του Γιάννη Παππά, αφενός είναι μικρού μεγέθους που μάλλον σε μεγάλη αίθουσα ταιριάζει, αφετέρου παρουσιάζει τον Αλέξανδρο ως ιππέα εν περιπάτω. Ο Αλέξανδρος ήταν κοσμοκράτορας, έτσι θαυμάστηκε από την ανθρωπότητα, και έτσι του αρμόζει να εμφανιστεί. Οι «φιλειρηνικές» τοποθετήσεις ας εκδηλωθούν για άλλα πρόσωπα, όχι για έναν πολέμαρχο.

Για κατακλείδα σημειώνω, πως στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, που έχει το προσωνύμιο ''Αθήνα του Βορρά'', λόγω των πολλών κτηρίων της πόλης τα οποία είναι κτισμένα σύμφωνα με την περίτεχνη αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, υψώνεται υπερήφανα ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη, από τον 19ο αιώνα!




Ο Μακεδών
για το voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου