Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Το νέο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού απογειώθηκε από το Καζακστάν

29/5/2014: Δύο πύραυλοι, ο Soyuz-FG και ο Soyuz TMA-13M μεταφέρουν από το κοσμοδρόμιο του Καζακστάν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ένα νέο πλήρωμα από αστροναύτες.

Το νέο πλήρωμα από... αστροναύτες μεταφέρθηκε από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το οποίο είναι το διαστημοδρόμιο της Ρωσίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αλλά και το παλαιότερο διαστημικό κέντρο στον κόσμο. Από εκεί έχουν εκτοξευτεί περίπου 2.500 διαστημόπλοια και έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 130 κοσμοναύτες στα χρόνια λειτουργίας του. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία του Καζακστάν, η Ρωσία εκμισθώνει το κοσμοδρόμιο, καθώς, παρότι διαθέτει άλλα δύο για εκτοξεύσεις δορυφόρων, μόνον από αυτό μπορούν να ξεκινήσουν επανδρωμένες αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Όσον αφορά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στον οποίο μεταφέρθηκε το καινούριο πλήρωμα, κατοικείται από τότε που μπήκαν οι πρώτοι κοσμοναύτες, δηλαδή από τις 2 Νοεμβρίου του 2000. Ο ΔΔΣ εξυπηρρετείται κυρίως από τα ρωσικά διαστημόπλοια Σογιούζ και Progress και από τα αμερικανικά Διαστημικά Λεωφορεία, και πρόσφατα και από το ευρωπαϊκό μεταφορικό σκάφος ATV με κωδική ονομασία για την πρώτη αποστολή Jules Verne.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου