Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΟΜΠΑΜΑ

Η δημοσκόπηση της GPO για το Mega περιείχε μηνύματα, δεν έδωσε όμως σαφή εικόνα για το τι θα συμβεί την Κυριακή των ευρωεκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται -σε αυτή τη μέτρηση- της ΝΔ με μισή ποσοστιαία μονάδα (21,5 και 21% αντίστοιχα), ενώ και το ποσοστό της Ελιάς είναι σε άνοδο, στο 6%.

Πρακτικά, ένας τέτοιος συνδυασμός αποτελεσμάτων εντάσσεται στο καλό σενάριο που επεξεργάζονται στα επιτελεία των... κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση. Έμπειροι δημοσκόποι καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή μπροστά, άρα η τάση είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως δεν έχει ρεύμα.

Αυτό φαίνεται και στις συσπειρώσεις: στη μέτρηση της GPO, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη αυτής της ΝΔ.

Οπως εκτιμούν στο επιτελείο της ΝΔ, το κόμμα έχει ακόμα περιθώριο να αντλήσει ψήφους είτε από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων είτε απευθείας, από άλλα κόμματα.

Γι’ αυτό το λόγο, στη ΝΔ στοχεύουν σε τριών ειδών κοινά:

  • σε κεντρογενείς εργαζόμενους, οι οποίοι επιθυμούν κυβερνητική και κατ’ επέκταση πολιτική σταθερότητα.
  • στους αναποφάσιστους, οι οποίοι είτε λόγω χαλαρότητας της ψήφου είτε λόγω αβεβαιότητας δεν δηλώνουν την κομματική προτίμησή τους.
  • στις μεγάλες ηλικίες αλλά και στους παραδοσιακούς δεξιούς, οι οποίοι φοβούνται την προοπτική να είναι πρώτο ένα αριστερό κόμμα.

Οι νέοι ψηφοφόροι

Ρόλο θα παίξει φυσικά και ο μεγάλος αριθμός αυτών που έχουν εγγραφεί να ψηφίσουν για πρώτη φορά. Ο αριθμός αυτών που ψηφίζουν για πρώτη φορά, όπως προκύπτει, είναι περίπου 216.000, και εξ’ αυτού είναι ένας καθοριστικός αριθμός για τα κόμματα, της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης.

Από τη Συγγρού και πάλι θα επικαλεστούν το επίτευγμα της σταθερότητας. Όσο περνούν οι μέρες, ο πρωθυπουργός θα κλιμακώνει τις προεκλογικές του δραστηριότητες.

Το μοντέλο Ομπάμα

Πάντως, ο επικοινωνιακός σχεδιασμός για τις περιοδείες του πρωθυπουργού έχει ως εξής: σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχει επαφές με τοπικούς φορείς και κοινωνικές ομάδες ή θα επιθεωρεί έργα, όπως έγινε τη Δευτέρα στην Στερεά Ελλάδα, ενώ για τις μεγάλες ομιλίες, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα στηθεί σκηνικό… Ομπάμα.

Ο πρωθυπουργός είχε λανσάρει στην Ελλάδα αυτό το μοντέλο το 2010, στο συνέδριο της ΝΔ. Τότε είχε μιλήσει από ένα κυκλικό βήμα και γύρω του υπήρχαν ακροατές. Πλέον, η σκηνή που θα μιλάει ο Αντώνης Σαμαράς θα τοποθετείται και πάλι στη μέση του επιλεγέντος χώρου και μπροστά και πίσω του θα υπάρχει κοινό.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ο πρωθυπουργός να απαλλαγεί και από το σακάκι του-και λόγω καιρικών συνθηκών βέβαια.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το νέο δίλημμα που προκύπτει από το δεύτερο προεκλογικό σποτ που έδωσε στη δημοσιότητα η Συγγρού είναι η αντίθεση νύχτας (παρελθόν, το οποίο μένει πίσω) και μέρας (το παρόν και το αύριο, το οποίο, σύμφωνα με το σποτ, η ΝΔ εγγυάται).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου