Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Παράνομες εισαγωγές αλουμινίου "βουλιάζουν" την αγορά της Β. Ελλάδας

Την παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες εισαγωγές κουφωμάτων αλουμινίου από τη Βουλγαρία, οι οποίες έχουν αλώσει την αγορά στη Β. Ελλάδα ζητάει η Ελληνική Ενωση Αλουμινίου.

Η ηγεσία της Ένωσης περιέγραψε το εκτεταμένο φαινόμενο παράνομης διακίνησης αλουμινίου στη Β. Ελλάδα που κατευθύνεται όλο και...
νοτιότερα. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Ελευθέριο Ταφρόγλου, η αγορά στη Β. Ελλάδα έχει χάσει το 80% του τζίρου της, ενώ έχουν κλείσει 4 εργοστάσια αλουμινίου.

Περιγράφοντας το φαινόμενο, ο κ. Ταφρόγλου, τόνισε ότι κουφώματα αλουμινίου μαζί με συνεργεία αθίγγανων μεταφέρονται μέσα στη νύχτα με φορτηγά από τη Βουλγαρία στη Β. Ελλάδα και μέχρι να ξημερώσει έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση. Το φαινόμενο διογκώνεται, καθώς παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα στη Λάρισα και τη Λαμία. Το θέμα έχει τεθεί στον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, μαζί με μια σειρά άλλα αιτήματα του κλάδου που λόγω της σύνδεσής του με την οικοδομή δίνει μάχη επιβίωσης.

Ο κλάδος της διέλασης ζει κυριολεκτικά τα τελευταία δύο χρόνια από το «Εξ Οικονομώ Κατ’ Οίκον», τόνισε ο κ. Ταφρόγλου και έθεσε θέμα σύνδεσης με την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας αλουμινίου. Πρότεινε να περιοριστεί η επιδότηση των πλαστικών κουφωμάτων, όπως και των αντλιών θερμότητας που αποτελούν εισαγόμενα προϊόντα υπέρ της εγκατάστασης κουφωμάτων αλουμινίου. Κύρια αιτία καθυστέρησης στην υλοποίηση του προγράμματος, σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Αλουμίνιου είναι το τραπεζικό σύστημα. Οπως τόνισε ο κ. Ταφρόγλου, ο χρόνος για την εκταμίευση της επιδότησης που είναι κατ’ ελάχιστο 8 μήνες μπορεί να μειωθεί στους 5-6 μήνες. Ο κλάδος αλουμινίου έχει θέσει αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία για άρση της απαγόρευσης χρήσης κουφωμάτων αλουμινίου στα νησιά και τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Τέλος, ο κλάδος βλέπει νέες προοπτικές στον τομέα της ανακύκλωσης, όπου όμως και εκεί αντιμετωπίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό των παράνομων χυτηρίων. Υπ αριθμόν ένα πρόβλημα για τον κλάδο παραμένει το υψηλό ενεργειακό κόστος. Η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου δεν έχει περάσει ακόμα στα τιμολόγια, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου, όπως και οι εκπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

olympiobima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου