Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Γλώσσα, Ελκυστικότητα, αγροτικά

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ
Οι άνθρωποι ξεχνούν γρήγορα. Μπορεί πριν λίγες εβδομάδες, να ήταν στα πρόθυρα του θανάτου. Μετά έρχεται η ασφάλεια, και τα παράπονα και οι γκρίνιες ξεκινούν γύρω από κάθε είδους μηδαμινότητα. Α. Ωνάσης. 
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Οι μετρήσιμοι δείκτες της λεκτικής νοημοσύνης & αφαιρετικής σκέψης επιταχύνθηκαν, σε δείγμα 25 μη δυσλεκτικών παιδιών (8 έως 12 ετών), τα οποία διδάχτηκαν Αρχαία Ελληνικά, με μεθόδους που κάλυπταν δίωρη εβδομαδιαία διδασκαλία. Ένα άλλο δείγμα παιδιών, που δεν διδάχτηκαν Αρχαία Ελληνικά, αλλά παρακολούθησαν ένα κατά τα άλλα πανομοιότυπο πρόγραμμα μαθημάτων, παρουσίασε καθυστερημένη ανάπτυξη των μετρήσιμων δεικτών. Δημοσιευμένη μελέτη, από την επιστημονική ομάδα του Έλληνα ψυχιάτρου Ιωάννη Τσέγκου. Η ερευνήτρια Κ. Σάνοκ, του Αυστραλιανού Πανεπιστημίου, πήγε ένα βήμα πιο πέρα με την εργασία της «Βοήθεια σε έναν δυσλεκτικό χρήστη, από την μελέτη Αρχαίων Ελληνικών». Περιγράφεται πως θεραπεύτηκε ένας Αγγλόφωνος που είχε δυσλεξία, χρησιμοποιώντας την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. enallaktikiagenda.gr, 8/8/2016.

ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι τοπικές δυνάμεις μιας χώρας, που αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη κινητικότητα της εργασίας και τον ανταγωνισμό μεταξύ των περιοχών της χώρας, όφειλαν να εξετάζουν και αυτές το πώς θα αποκτήσουν «Πολιτικές Ελκυστικότητας», ανάλογες με τα τοπικά τους γνωρίσματα και το μεγέθους τους. Διαφορετικά ο οικονομικός τους μαρασμός και η ερήμωση είναι δεδομένοι. Η ενίσχυση λοιπόν της ικανότητας προσέλκυσης (αλλά και διατήρησης) ατόμων και επιχειρήσεων αναδύεται έτσι ως ένα βασικό ζήτημα για τις στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης που θα πρέπει σταδιακά να αντικαταστήσει τις ισχύουσες σήμερα τυφλά παθητικές διανεμητικές πολιτικές. Κάνοντας την περιοχή μας ελκυστική. Α. Καλλιατζίδης. www.kalkis.eu, 1/8/2016.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Περίεργη έκθεση του CEDEFOP-Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Θεσσαλονίκη) υπό τον τίτλο «Skills Supply and demand in Europe: medium-term forecast up to 2020» γράφει για «άνοιγμα» 1.523.000 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα έως το 2020, εκ των οποίων οι 170.000 θα είναι νέες και 1,4 εκ θα προκύψουν από αντικατάσταση απερχόμενων εργαζομένων. Σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται να μειωθούν κατά 98.000 οι θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα. Θα «κλείσουν» 37.000 θέσεις στις κατασκευές και 23.000 στη μεταποίηση. Ο τομέας της διανομής-μεταφορών θα αυξήσει κατά 131.000 τις θέσεις εργασίας και οι υπηρεσίες κατά 68.000. Η έκθεση στηρίζεται σε επικαιροποιημένα στοιχεία του 2010. eisodimagr.blogspot.gr. (σσ. Με καταγεγραμμένη την απώλεια 80.000 θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα τα έτη 2011-13, ίσως τα δύσκολα για την αγροτιά να πέρασαν. Αν όχι, η εικόνα δείχνει πολύ σκοτεινή … Σημειωτέον ότι το 2012 η Κυβέρνηση πλήρωσε, μέσω του οργανισμού ΕΛΓΟ, δημοσκοπική εταιρεία για μελέτη (που ελέγχεται ότι ήταν μαϊμού? …) για να αποδείξειοτι 1.500.000 άνθρωποι θέλουν να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στην ύπαιθρο και από αυτούς οι 750.000 ήθελαν (τάχα?) να γίνουν αγρότες … … Αν μάλιστα ληφθεί υπ όψη ότι ο αγροτικός τομέας είναι ανοργάνωτος, τότε η κατάσταση είναι «μαύρη»).
Το φαινόμενο του κρατισμού και της πολυνομίας/κακονομίας είναι εντυπωσιακό στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 1.478 νόμοι, 3.452 προεδρικά διατάγματα, 19.727 εξουσιοδοτήσεις και 59.393 σελίδες των ΦΕΚ, συνθέτουν το «τέρας» της πολυνομίας στη χώρα μας στο διάστημα των τελευταίων 15 ετών, «μποϊκοτάροντας» συστηματικά τις όποιες προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων & εκτροχιάζοντας το κράτος. Το γραφειοκρατικό ανοσιούργημα ενός εξαιρετικά πολύπλοκου –δαιδαλώδους λα
βύρινθου με χιλιάδες διοικητικές δομές και πολυνομία, υπολογίζεται ότι κοστίζει
στην υπερχρεωμένη Ελλάδα δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι οι τόκοι για ο
υπέρογκος δανεισμός της. Κ.Ζακυνθινός. διαΝΕΟσις. imerisia.gr, 18/7/2016
(σσ. Κάπως έτσι καταστρέφεται η ελληνική κτηνοτροφία συνεχώς και
καταντήσαμε να μην παράγουμε γάλα, όσο η ποσόστωση, και να
εισάγουμε γαλακτοκομικά, και κρέας μέχρι 85% μοσχαρίσιο,
αφήνοντας ελεύθερες τις πολυεθνικές και την ΕΕ … …).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου