Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

Στο Κιλκίς συνεχίστηκαν σήμερα οι ενημερωτικές συναντήσεις για την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 (νέο ΕΣΠΑ), που πραγματοποιούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς και συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων του Κιλκίς (Δήμοι, Επιμελητήριο, Νοσοκομεία, Μητροπόλεις, Εφορεία Αρχαιοτήτων κ.ά.), αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθούν για την ενεργοποίηση και τον προγραμματισμό των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τον κ. Τζιτζικώστα και τη Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγγελική Ωραιοπούλου.
Στόχος της ενημερωτικής συνάντησης είναι η πρώτη κωδικοποίηση και ιεράρχηση των προτάσεων των φορέων για την υλοποίηση δράσεων και έργων, προκειμένου να ενταχθούν, να συμβασιοποιηθούν και να ολοκληρωθούν, με ταχεία απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως για την Περιφέρεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η άντληση πόρων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας, τη στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση των ευάλωτων και αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων. Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε και στη νέα Προγραμματική Περίοδο η Περιφέρεια να καταγράψει ανάλογες επιτυχίες με την περίοδο 2007 – 2013, όταν αναδείχτηκε πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων με 114% και πρώτη σε πληρωμές έργων με εκταμιεύσεις 775 εκ. ευρώ στην Ελλάδα.
Οι συνολικοί πόροι που θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο ξεπερνούν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Οι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος ανέρχονται στα 965 εκ. ευρώ και στοχεύουν στην κατεύθυνση της ανάδειξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε δυναμικό ανταγωνιστικό πόλο διεθνούς εμβελείας. Πρόσθετοι πόροι 219,9 εκ. ευρώ, έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια από το Ταμείο Συνοχής για έργα Περιβάλλοντος, ενώ αναμένεται και η εκχώρηση πόρων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, σημαντικοί πρόσθετοι πόροι θα κατευθυνθούν προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μέσω των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξήγησε ότι το πιο βασικό ζήτημα είναι αυτό της επιτάχυνσης της υλοποίησης του Προγράμματος, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η διοίκηση της Περιφέρειας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος για την εξειδίκευση των δράσεων και την ταχεία υλοποίησή του. Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «με τις ενημερωτικές συναντήσεις αναλύουμε στους φορείς όλες τις παραμέτρους του Προγράμματος, προκειμένου να είναι έτοιμοι όποτε ‘ανοίγουν’ νέες προσκλήσεις να εντάξουν άμεσα έργα και να τα υλοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό. Εξάλλου, το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο για να κινηθεί η αγορά, να υπάρξει ρευστότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας την ανεργία και παράγοντας εισόδημα, είναι το ΕΣΠΑ».
Για τα έργα που υλοποιήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικές παρεμβάσεις προϋπολογισμού άνω των 20 εκ. ευρώ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται τα μεγάλα οδικά έργα της εισόδου του Κιλκίς και της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς (τμήμα κόμβος Ν. Σάντας – κόμβος Ασσήρου). Σε αυτά τα έργα περιλαμβάνονται η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Κιλκίς, το Φεστιβάλ Παντομίμας, που έγινε θεσμός, η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ του νομού Κιλκίς, το αποχετευτικό δίκτυο της Γουμένισσας, ο εξοπλισμός των ειδικών σχολείων, η κατασκευή Νηπιαγωγείων ύψους 1,5 εκ. ευρώ, η αποκατάσταση του ιερού ναού Αγ. Γεωργίου Γουμένισσας κ.ά.
Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε την εξής εικόνα:
-Ήδη η ΠΚΜ εξειδικεύσει έργα και δράσεις 473 εκ. ευρώ, δηλαδή το 49% των συνολικών πόρων του Προγράμματος, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύονται έργα και δράσεις 226,25 εκ. ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης του σχεδιασμού στο 72,5%.
-Σε επίπεδο προσκλήσεων, έχουν εκδοθεί 17 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 351,4 εκ. ευρώ.
«Στο προσεχές διάστημα ανοίγουν οι προσκλήσεις για έργα και δράσεις που αφορούν σε:
1.Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων (22,4 εκ. ευρώ).
2.Αντιπλημμυρική προστασία (43,65 εκ. ευρώ).
3.Υποδομές για πόσιμο νερό (25 εκ. ευρώ).
4.Προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Περιφέρειας, καθώς και υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού (17 εκ. ευρώ).
5.Εξοπλισμό Προσχολικής και Σχολικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής εκπαίδευσης (3,5 εκ. ευρώ).
6.Υποδομές και τον εξοπλισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (8,5 εκ. ευρώ).
7.Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (106,2 εκ. ευρώ)», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

*Αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 αντίστοιχη ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί για τους φορείς της Χαλκιδικής στο Διοικητήριο του Πολυγύρου, στις 10.30’ το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου