Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΚΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

Ενημέρωση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στους Δήμους εκτός Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης και της ανάλογης ενημέρωσης που έγινε στους Δήμους της Θεσσαλονίκης για το νέο πρόγραμμα.
Η ευρωπαϊκή πολιτική για τις πόλεις έχει σημαντικές διαφορές από αυτήν της περιόδου 2007 – 2013 αλλά και των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι εισάγει το νέο στοιχείο της ολοκληρωμένης στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε επίπεδο πόλης / μητρόπολης, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζει κατά το δυνατό πέντε προκλήσεις:
-Οικονομικές.
-Κοινωνικές.
-Δημογραφικές.
-Περιβαλλοντικές.
-Κλιματικής αλλαγής.
«Η στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης είναι αναγκαίο να συμφωνεί και να συγκλίνει προς τους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αστική εδαφική ανάπτυξη και οι πόροι που διοχετεύονται προς τις αστικές περιοχές πρέπει να εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τους ευρύτερους στόχους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και αυτούς του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.
Ποσοστό τουλάχιστον 5% των πόρων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να επενδυθεί σε ολοκληρωμένες δράσεις για βιώσιμη αστική ανάπτυξη, αναθέτοντας μέρος της διαχείρισης και υλοποίησης της στρατηγικής στις πόλεις η οποία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον την επιλογή και ιεράρχηση των πράξεων, δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας αναγνωρίζει», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «σημαντικά προβλήματα άνισης ανάπτυξης στην Περιφέρεια και θέτει ως στόχο την αντιμετώπιση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και τη βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».
Γι’ αυτό και η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη χωρίζεται σε δυο επίπεδα εφαρμογής των παρεμβάσεων. Το πρώτο είναι στο πολεοδομικό συγκρότημα της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και το δεύτερο στα λοιπά σημαντικά αστικά κέντρα για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων και συγκρούσεων χρήσεων γης αστικών – υπεραστικών λειτουργιών.
«Η επιλογή των εκτός Θεσσαλονίκης αστικών κέντρων θα γίνει μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας. Συνολικά στις στρατηγικές θα αποδοθούν 106 εκ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 10 % των πόρων του ΕΤΠΑ και 10% των πόρων του ΕΚΤ στο ΠΕΠ. Επιλέξιμα καταρχάς είναι τα αστικά κέντρα με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, ενώ η έκδοση σχετικής πρόσκλησης προς τις Αστικές Αρχές αναμένεται τον Αύγουστο. Για τους Δήμους εκτός Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό περίπου 25 εκ. ευρώ», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε μάλιστα ότι «στόχος μας είναι μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης να βοηθήσουμε τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας να βελτιώσουν τις υποδομές τους, να αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά και να δημιουργήσουμε συνθήκες βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται στενή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και έγκαιρη προετοιμασία των επιχειρησιακών τους σχεδίων και σε αυτό το πλαίσιο αρχίσαμε από πολύ νωρίς την ενημέρωσή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου