Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

"Συγχαρητήριο Μήνυμα Κοκκινοπλιτών Πιερίας προς ΠΟΠΣΒ για το 16ο Πανελλήνιο Συμπόσιο"

Στη φιλόξενη Βλαχόφωνη Ελασσόνα, τη σύγχρονη κωμόπολη που “ακουμπά” τις πλάτες της στον Όλυμπο και διακρίνεται για την ιστορική της παρουσία ανταμωθήκαμε Βλάχοι και μη κατά το διήμερο 21-22 Νοεμβρίου 2015. Αφορμή για αυτή τη συνάντηση υπήρξε το 16ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), έχοντας την έμπρακτη στήριξη...
της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας. Παρούσα στη φετινή διοργάνωση ήταν και αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας αποτελούμενη από μέλη της ενήλικης χορευτικής ομάδας και τον Χοροδιδάσκαλο κ. Φτεργιώτη Αθανάσιο, ενώ εκ του ΔΣ παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Σιαμάτρας Δημήτριος και η Υπεύθυνη Τύπου και Ενημέρωσης του Συλλόγου κ. Δραγασιά Μαρία.

Διακεκριμένοι Επιστήμονες από τον χώρο της Λαογραφίας, Καθηγητές και Ερευνητές της Βλαχικής Παράδοσης και Ιστορίας, γνωστοί για το κύρος των μελετών τους και την αξιοπιστία των εισηγήσεών τους , παρουσίασαν με σαφήνεια και εγκυρότητα τις απόψεις τους γύρω από τη θεματική «Η Βλάχικη παρουσία περί τον Όλυμπο στους νεότερους χρόνους», ενώ παράλληλα υλοποιήθηκαν εργαστήρια παραδοσιακών χορών για τους Χοροδιδασκάλους των Συλλόγων - Μελών της ΠΟΠΣΒ, τον συντονισμό των οποίων ανέλαβε ο Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου μας, παρουσιάζοντας χορούς της Θεσσαλικής γης.

Κατά την εξέλιξη των εργασιών του Συμποσίου, ξεχωριστή νότα αποτέλεσε η συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων των Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού Λάρισας παρουσιάζοντας μουσικοχορευτικό πρόγραμμα αντιπροσωπευτικό της βλάχικης καταγωγής τους ενώ αξιοσημείωτη, επίσης, υπήρξε η εισήγηση του συμπατριώτη μας Κοκκινοπλίτη κ. Καϊμακάμη Βασίλειου, Καθηγητή ΑΠΘ με θέμα «Η προσφορά του Κοκκινοπλού στο Μακεδονικό Αγώνα», μιας εισήγησης η οποία συνέβαλλε στην ανάδειξη και προβολή της ιστορικής Βλαχόφωνης γενέτειράς μας.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΠΣΒ και ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρο κ. Μαγειρία Μιχάλη για την εξαίρετη διοργάνωση του 16ου Πανελληνίου Συμποσίου καθώς και τις ευχαριστίες μας για την ένθερμη φιλοξενία. Η σύσταση ενός διήμερου επιστημονικού προγράμματος ,πλούσιου σε εισηγήσεις με κύρος αποδεικνύει έμπρακτα για μία ακόμη φορά την ιδιαιτέρως σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει η ΠΟΠΣΒ να συμβάλλει ουσιαστικά στην προβολή της συνεισφοράς του Βλαχόφωνου Ελληνισµού στο ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.

 
 
 

Εκ του ΔΣ του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Πιερίας "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου