Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Ελλάδα και Ευρωζώνη πρέπει να συμβιβαστούν για να αποφευχθεί το Grexit

Το τωρινό διακύβευμα των εκλογών δεν είναι, όπως το 2012, ένα ενδεχόμενο Grexit, αλλά το πώς θα διαχειριστεί ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός τις διαπραγματεύσεις και τον συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, τονίζει ο αρθρογράφος Tony Barber στους Financial Times...

Όπως λένε χαρακτηριστικά, οι Έλληνες πολιτικοί αλλά και οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, ενώ οι Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν στείλει σήμα με τη σκληρή γραμμή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις.

“Εάν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί στην επόμενη κυβέρνηση τότε θα ήταν συνετό για τους Ευρωπαίους να δώσουν μερικά καρότα ως αντάλλαγμα στο μαστίγιο του ΔΝΤ και της Ε.Ε. αλλά και να καταστήσουν σαφές ότι η οικονομική βοήθεια εξαρτάται ακόμα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων” υποστηρίζει το άρθρο.

Οι παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να καταστήσουν λιγότερο παρεμβατική την επίβλεψη των μεταρρυθμίσεων για να κατευνάσουν το αίσθημα των Ελλήνων ότι βρίσκονται υπό ξένη κυριαρχία και τιμωρία εδώ και πέντε χρόνια, ενώ θα μπορούσαν και να μειώσουν τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και να επιτρέψουν στον Αλέξη Τσίπρα να αυξήσει λίγο τον κατώτατο μισθό, όχι βέβαια κατά 50% που επιθυμεί ο ίδιος.

“Αλλά το πιο σημαντικό είναι οι δανειστές να εξετάσουν στα σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους. Ίσως δεδομένων των πολιτικών συνθηκών στη Γερμανία και σε άλλους δανειστές της Ελλάδας μια τέτοια σκέψη να μην έχει αντίκρυσμα”, συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου