Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Τι θα συζητήσει ο Τσίπρας με το ολλανδικό γεράκι

Η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς ήταν το ορεκτικό, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του euroworking group Τόμας Βίζερ είναι ο βασικός κομιστής του μηνύματος του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης προς... τον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ψύχραιμο και σημειώνει πως θα θέσει με σαφήνεια στον Ευρωπαίο αξιωματούχο τις θέσεις της Ελλάδας, επί της οποίας θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση εξ’ αρχής.

Ο κύριος Ντάισελμπλουμ, ένας αξιωματούχος που κινείται στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απασφάλισε επί της ουσίας το βράδυ της Πέμπτης, στέλνοντας ένα πολύ αυστηρό και σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.

«Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Άμστερνταμ. Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει». Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», απεφάνθη ο επικεφαλής του Eurogroup.

Στην κυβέρνηση είναι η αλήθεια πως δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην οδό Νίκης γνώριζαν εξ’ αρχής πως δεν θα έχει κάθε συνάντηση τόσα χαμόγελα όσα αυτή με τον κύριο Σούλτς, ούτε θα είναι κάθε προσωπική συνομιλία του κυρίου Τσίπρα τόσο εύκολη. Αντίθετα, αναγνωρίζουν πως η διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και πως είναι σαφές πως και η άλλη πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι με διακηρυγμένες θέσεις.

Μόνο που ο κύριος Ντάισελμπουμ όσο και το σκληρό μπλοκ της Ευρώπης περί την κυρία Μέρκελ δεν θέλει καν να συζητά για επαναδιαπραγμάτευση. Ισχυρίζονται πως ήδη έχουν γίνει πολλές θυσίες για την Ελλάδα και πως, λίγο ή πολύ, οι συμφωνίες βάσει των οποίων δεσμεύεται η χώρα μας έχουν τον χαρακτήρα του take it or leave it. Άλλωστε, στα βασικά κέντρα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν επιθυμούν αμφισβήτηση της βασικής γραμμής που έχει χαραχτεί και για την οποία λένε πως λειτουργεί, δείχνοντας τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Τέλος, δεν θα ήθελαν να υπάρξει μετάδοση από την Ελλάδα στην Ισπανία και τους Podemos, μιας και τότε θα υπήρχε ένας πραγματικός πολιτικός διπολισμός μεταξύ Βορρά και Νότου.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης, τονίζουν όμως πως δεν προσέρχονται στη συζήτηση ως ταύρος εν υαλοπωλείω, αλλά αντίθετα με θέσεις και προτάσεις. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο επίκεντρο είναι η βούληση για καταπολέμηση της διαφθοράς, η διαφάνεια, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο.

Το σχέδιο εδράζεται στους εξής άξονες:

  • Στη βούληση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω, των «εξωπραγματικών στόχων» για πρωτογενή πλεονάσματα που υπάρχουν μέχρι το 2020.
  • Στη χρηματοδότηση του προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης που προβλέπει ένα νέο, ευρωπαϊκό New Deal, που να συμπληρώνει το πακέτο Γιούνκερ.
  • Στον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
  • Στην εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος,.
  • Στη λήψη αναγκαίων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους και να δοθεί λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, να υπάρξει μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης.

Αυτό πάντως που αναμένεται να ζητήσει από τον κύριο Τσίπρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι η κοστολόγηση του πολιτικού προγράμματός του, το οποίο μοιάζει μεν εύηχο, πλην όμως σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα το αξιολογούν ως ιδιαίτερα κοστοβόρο και συνεπώς ως μη βιώσιμο. Από την άλλη, κυβερνητικός παράγοντας απαντά πως το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι πλήρως κοστολογημένο, ώστε να δικαιολογείται η ανακατανομή των δημοσιονομικών βαρών.

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ είναι το πρώτο σοβαρό «κρας τέστ» για τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς για πρώτη φορά θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο αυτών που μέχρι πρότινος αποκαλούσε «μερκελιστές».



Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου