Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Υπογραφή ψηφίσματος Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας Κολινδρού

Υπέγραψε το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Πύδνας Κολινδρού για τη Μουσειακή Αποθήκη στο Μακρύγιαλο ο Κώστας Κουκοδήμος...



«Τίποτα λιγότερο, από αυτό που συμφωνήσαμε»!



Συνυπέγραψε το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας Κολινδρού με το οποίο εκφράζεται η αταλάντευτη βούληση για τη δημιουργία Μουσειακής Αποθήκης στο Μακρύγιαλο ο υποψήφιος βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος.

Το θέμα είχε απασχολήσει τέλη Δεκεμβρίου (20 Δεκεμβρίου) την επικαιρότητα και τότε ο Κώστας Κουκοδήμος είχε επισημάνει με δήλωσή του: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Συμβούλιο Μουσείων αρνήθηκε να εγκρίνει την οριστική μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη της «Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης στο Μακρύγιαλο Πιερίας», αντιπροτείνοντας κάτι άλλο από αυτό που διεκδικήσαμε και πετύχαμε προ ετών σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο Μεθώνης Κώστα Αβραμίδη.

Θέση μου ήταν και παραμένει ότι ο χώρος πρέπει να είναι επισκέψιμος για το ευρύ κοινό, αφού τα αρχαιολογικά ευρήματα της βόρειας Πιερίας είναι εξαιρετικής σημασίας.

Αυτή τη θέση προτίθεμαι να μεταφέρω και στον Υπουργό Πολιτισμού, αλλά και στους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Τίποτα λιγότερο, από αυτό που συμφωνήσαμε»!



ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας Κολινδρού που συνπέγραψε ο Κώστας Κουκοδήμος αναφέρει ειδικότερα τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει την αταλάντευτη βούληση του για τη δημιουργία της Μουσειακής Αποθήκης στον Μακρύγιαλο Πιερίας και εξουσιοδοτεί για το σκοπό αυτό τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την περιοχή μας.

Δηλώνουμε απερίφραστα πως είμαστε ανυποχώρητοι στο αίτημά μας να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο ότι ο εκθεσιακός χώρος του Μακρυγιάλου θα συμπεριλάβει και θα συγκεντρώσει όλα τα διάσπαρτα ευρήματα που εκτίθενται σήμερα σε άλλα μουσεία. Άλλωστε το αίτημά μας υπαγορεύεται και από το γεγονός ότι τα ευρήματα αυτά είναι αναπόσπαστα, εκ γενετής με την ιστορία του τόπου μας, στοιχεία και επομένως το αίτημα της επιστροφής τίθεται στο όνομα της συνολικής και εκτεταμένης μας κληρονομιάς και με τη φωνή της ιστορίας που απαιτεί οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να έχουν μια σύνθετη, και ολοκληρωμένη εικόνα των ευρημάτων της περιοχής μας, για τα οποία έχουμε την ηθική υποχρέωση το βαρύ προνόμιο να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε ως γνήσιοι θεματοφύλακες της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής μας.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως τα μνημεία τέχνης και οι κάθε είδους μαρτυρίες του παρελθόντος μειώνουν ή και χάνουν την αξία τους, όταν απομονώνονται από το περιβάλλον τους. Όπως γράφει και ο Σεφέρης «οι θησαυροί αυτοί είναι κατά κάποιον τρόπο σπαρτοί, ριζωμένοι στα τοπία τους… τα απομεινάρια τους και μεταφέρονται σε άλλα μέρη δεν είναι παρά σωροί σαρίδια».

Άλλωστε το αίτημά μας συνάδει με την οριστική έγκριση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης, που συντάχθηκε από την ομάδα εργασίας της εφορείας με τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, και είναι ενταγμένη σε αυτή τη φιλοσοφία και τη λογική, να εκτεθούν δηλαδή όλα τα ευρήματα της περιοχής μας στον ίδιο χώρο που γεννήθηκαν. Γι’αυτό θεωρούμε απαραίτητο να υπάρχει σαφής δέσμευση από την ηγεσία του Υπουργείου ότι όλα αυτά τα ευρήματα θα στεγαστούν στη βόρεια Πιερία, ώστε και το νέο έργο της εκπληρώνει πληρέστερα το στόχο του και να καταστεί ανταποδοτικά στην τοπική κοινωνία. Επειδή, λοιπόν, για το δήμο μας αλλά και για ολόκληρη την Πιερία, η κατασκευή και η λειτουργία της «Επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης στο Μακρύγιαλο Πιερίας» αποτελεί έργο πνοής για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας και πόλο έλξης για την αύξηση της επισκεψιμότητας της, σας ζητούμε να δεχθείτε το αίτημά μας αυτό, που είναι συνυφασμένο όχι μόνο με το παρελθόν, αλλά και με το μέλλον του τόπου μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου