Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Μια μοιρολατρική αποδοχή της μείωσης των πιστώσεων από την κυβέρνηση προς τους Δήμους

Έγινε και εφέτος η άνευ ουσίας συζήτησης για το Τεχνικό Πρόγραμμα στο Δήμο Κατερίνης.

Οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής και εφέτος δόθηκαν στις δημοτικές παρατάξεις λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση καθιστώντας αδύνατη μια ουσιαστική συζήτηση επί των προτάσεων...

Η άποψη της δημοτικής αρχής ότι θα μπορούσε η κάθε παράταξη να φέρει τις δικές της προτάσεις αποδείχτηκε προσχηματική όταν ο δήμαρχος κ. Χιονίδης στο τέλος προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώσει ποια έργα προτείνουν να μπουν στο τεχνικό πρόγραμμα, στη θέση άλλων όμως που πρέπει να βγουν, ώστε να ψηφιστεί ομόφωνα το Τεχνικό Πρόγραμμα. Μια διαδικασία όμως που επέβαλλε την από τα πριν αλληλοενημέρωση για τις προτάσεις των παρατάξεων, μέρες πριν, ώστε να μπορούν αξιόπιστα να προτείνουν έργα στη θέση άλλων.

Αν και από το νόμο προβλέπονται, οι Λαϊκές Συνελεύσεις στις τοπικές κοινότητες και σε πλατιά σύσκεψη φορέων οι δημοτικές κοινότητες, να αποφασίσουν για τα έργα ου θα γίνουν στην περιοχή τους με βάση το ύψος του προϋπολογισμού που τους αναλογεί και το οποίο ορίζει το δημοτικό συμβούλιο, στην πράξη η δημοτική αρχή συμπεριλαμβάνει παλιές και νεότερες προτάσεις των Προέδρων ή όσων συμβουλίων συνήλθαν και χωρίς καμιά συμμετοχή των πολιτών τα φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο και τα εγκρίνουν όλα ξεπερνώντας κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

Στην πράξη η δημοτική αρχή από τον πλατύ κατάλογο των έργων του Τεχνικού Προγράμματος ή και πέρα από αυτό, εκτελεί τα έργα που αυτή θέλει στέλνοντας τα υπόλοιπα στις καλένδες. Έτσι από τη μια η δημοτική ικανοποιεί τις προτάσεις όλων και τις περιλαμβάνει στο Τεχνικό Πρόγραμμα και από την άλλη κάνει αυτό που θέλει. Και δεν μιλάμε για δημοτική αρχή αλλά για ηγετική περί τον δήμαρχο ομάδα.

Και όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει καμιά ιεράρχηση των έργων είτε τοπικά κατά διαμέρισμα είτε κεντρικά , δεν αναφέρεται το ύψος των διαθεσίμων χρημάτων γι αυτά τα έργα αλλά ούτε και η ιεράρχηση των αναγκών του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι επί της ουσίας τόσο τα τοπικά συμβούλια όσο και το δημοτικό συμβούλιο αλλά και οι δημότες φαίνεται δυστυχώς να αποδέχονται μοιρολατρικά τις μειώσεις των πόρων που δίνει η κυβέρνηση προς τους δήμους και έτσι να μην διεκδικούν την χρηματοδότηση έργων που έχουν ανάγκη οι δήμοι και οι δημότες.

Φθάνουμε έτσι στο σημείο όπου η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει δημότες και επαγγελματίες, η οικονομία να στενάζει και από την άλλη αντί τα χρήματα τουλάχιστον να αποδίδονται μέσω των δημοσίων επενδύσεων με έργα στους δημότες και πολίτες, φεύγουν στο εξωτερικό για να καλύψουν την μαύρη τρύπα του δημοσίου χρέους, αποτελώντας την μεγάλη αφαίμαξη της οικονομίας μας και επιτείνοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Η πρόταση του επικεφαλής του Άλλου Δρόμου να αποδεχθεί η δημοτική αρχή την διοργάνωση δημοψηφίσματος για το έργο ανάπλαση της 19ης Μαΐου ώστε να ψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή. Μια πρόταση που αποδεικνύει ότι η πλευρά Χιονίδη δεν δέχεται τα δημοψηφίσματα ως έκφραση των δημοτών. Από την άλλη με την αφαίρεση του συγκεκριμένου έργου δεν νομίζουμε ότι άλλαζε ο χαρακτήρας του Τεχνικού Προγράμματος και των διαθέσεων της δημοτικής αρχής ώστε να ψηφιστεί αυτό και από την αντιπολίτευση!

Όμως οι ανάγκες των δημοτών και των Δήμων για μικρά και μεγάλα έργα στους Δήμους είναι μεγάλες, η ανεργία των δημοτών και η εξαθλίωση είναι στα ύψη και αυτά τα έργα από τη μια θα καλυτέρευαν τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη και τα χωριά μας και από την άλλη δημιουργώντας θέσεις εργασίας θα έδιναν ώθηση στην Τοπική Οικονομία.

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος

πρ. δημ. σύμβουλος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου