Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Φάρος η Ελλάδα για την οικονομία

Ιδιαίτερες αναφορές στην Ελλάδα και στο γεγονός ότι η χώρα σημείωσε τον «υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης» στην ευρωζώνη, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, φτάνοντας στο 0,7% του ΑΕΠ της, κάνουν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ ορισμένα υπογραμμίζουν την «έξοδο από την ύφεση»...


Ενδεικτικές είναι οι αναφορές στις τρεις μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ:

Η «New York Times», σε ανταπόκριση από το Παρίσι για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, αναφέρει ότι «στην Ελλάδα, όπου η οικονομία έχει καταστραφεί από μια πενταετή ύφεση, η ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 0,7%. Η χώρα φέτος επέστρεψε στο δανεισμό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει αισθητά βελτιώσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της».

Επίσης, επισημαίνει ότι «η οικονομία της ευρωζώνης βελτιώθηκε ελαφρά από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ένα από τα «φωτεινά σημεία στον ορίζοντα» που υπάρχουν στην έκθεση (της Eurostat) είναι η περίπτωση της Ελλάδας.

Η «Washington Post», σε ανταπόκριση από το Λονδίνο, ξεχωρίζει την «έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση», προσθέτοντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης «έχει αποτύχει» να πάρει οποιαδήποτε πραγματική δυναμική, παρά την «καλή είδηση», όπως τονίζεται, ότι η Ελλάδα «θεραπεύει την παράλυση» που της προκάλεσε η εξαετής ύφεση.

Με βάση τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων για τις 18 χώρες-μέλη της ευρωζώνης, τονίζεται ότι «ίσως, το πιο βαρυσήμαντο στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα εξήλθε από την ύφεση, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ευρωζώνη, έχοντας σημειώσει ανάπτυξη σε κάθε περίοδο του τρέχοντος έτους».

Η «Wall Street Journal», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται στο ίδιο θέμα, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σημειώνοντας το τέλος σε μια από τις πιο απότομες και μεγαλύτερες οικονομικές συσπάσεις στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία». Όπως αναφέρεται, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνέτεινε σε «μεγάλο βαθμό» η αύξηση του τουρισμού.

Ο γαλλικός τύπος για την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, με αναφορές στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνουν σήμερα στις ιστοσελίδες τους, γαλλικά έντυπα:

«Επανασύνδεση της Ελλάδας με την ανάπτυξη», γράφει η «Le Monde»,«Επίσημη έξοδος της Ελλάδας από την ύφεση, ήδη από το πρώτο τρίμηνο» υπογραμμίζεται στον ιστότοπο «Capital.fr», «Επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 2008», τιτλοφορεί η οικονομική «Challanges».

Σε όλα τα δημοσιεύματα επισημαίνεται η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2013.

«Ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης», γράφει η «Le Monde», «που ξεκίνησε το 2008 και χειροτέρεψε τα δύο επόμενα χρόνια προκαλώντας σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ελληνικού κράτους και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στο δημοσίευμα της «Capital.fr » επισημαίνεται το γεγονός ότι ήδη «από το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα είχε βγει από την ύφεση, γνωρίζοντας στη συνέχεια δύο τρίμηνα ανάπτυξης κατά την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου».

Η ανάπτυξη, κατά το δεύτερο τρίμηνο, ήταν 0,3% από δε τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 0,7%, ενώ προβλέπεται μια ανάπτυξη της τάξεως του 0,6% για το σύνολο του 2014, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το οικονομικό περιοδικό «Challanges», παράλληλα με τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, δίνει συγκριτικά στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη που περιορίσθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 0,2%, ποσοστό , όμως, ελαφρώς καλύτερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με το περιοδικό, από τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, η Ισπανία τα καταφέρνει καλύτερα, με μια αύξηση του ΑΕΠ 0,5% σε συνέχεια της αύξησης 0,6% που είχε το δεύτερο τρίμηνο.

Η Γαλλία επίσης πετυχαίνει κάτι καλύτερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με μια αύξηση 0,3% στο τρίτο τρίμηνο, ύστερα από μια πτώση στο 0,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου