Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Σε 2,5 εκατ. υπολογίζονται οι ανασφάλιστοι

Ασθενείς που δίνουν πλαστά στοιχεία ταυτότητας, γιατροί που παραμένουν πιστοί στον Όρκο του Ιπποκράτη και συνεχώς βρίσκουν τρόπους να περιθάλπουν ανασφάλιστους ανθρώπους, γραφειοκρατία που μπορεί να βγάλει εκτός εαυτού ακόμα και τον... Δαλάι Λάμα και «μαύρες τρύπες» που δε λένε να κλείσουν, περιγράφουν με άψογο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο Σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Στα χρόνια της κρίσης, οι ανασφάλιστοι πολίτες που επισκέπτονται τα νοσοκομεία της χώρας μας έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Συγκεκριμένα έχουν φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Η νομοθεσία πλέον προβλέπει την πρόσβασή τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν, καθώς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ καλούνται να εντάξουν το επιπλέον κόστος στους ήδη πετσοκομμένους προϋπολογισμούς τους, οι οποίο απειλούνται με εκτροχιασμό.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας λένε πως από τον Γενάρη έως και τον Ιούλιο του 2014, το κόστος νοσηλείας για τους ασθενείς με βιβλάριο απορίας (και άτυπα για ανασφάλιστους αφού δεν δικαιούνταν δωρεάν περίθαλψη μέχρι τότε) στα δημόσια νοσοκομεία, έχει φτάσει στα 65,8 εκατομμύρια ευρώ. Το ΕΣΥ δεν κάνει εξαιρέσεις και δε μπορεί να μη δεχτεί τους ανασφάλιστους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, οπότε το ποσό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και αγγίζει τα 72,3 εκατομμύρια. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς οι δαπάνες περίθαλψης των ανασφάλιστων αναμένονται να διπλασιαστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014, καθώς κατά τους φθινοπωρινούς μήνες η νοσηρότητα αυξάνεται.

Το 2013, μόνο στον Ευαγγελισμό, νοσηλεύθηκαν περισσότεροι από 1000 ανασφάλιστοι ασθενείς. Από αυτούς, μόνο οι 57 παραδέχθηκαν πως δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα περίθαλψης. Οι υπόλοιποι έφυγαν από το νοσοκομείο χωρίς να έχουν καν λάβει το εξιτήριό τους, έχοντας δηλώσει μάλιστα ψεύτικα στοιχεία προκειμένου να μη σταλεί ο λογαριασμός στην εφορία! Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, σε τι κατάσταση βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη χώρα του Ιπποκράτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου