Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΔΙΑΝΟΙΧΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΣ-ΚΛΕΙΔΙ * ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟ 2016

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη και στους δύο κλάδους της τρίτης και τελευταίας σήραγγας (Τ3) του έργου Μαλιακός - Κλειδί, στην περιοχή Πλαταμώνα - Σκοτίνας, ολοκληρώνοντας έτσι το δυσκολότερο κατασκευαστικό κομμάτι του...
έργου, σύμφωνα με την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Η σήραγγα Τ3 μήκους 2,7 χιλιομέτρων διανοίχτηκε στις 13/7/2014, έπειτα από τρία χρόνια. Με την ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση σε κυκλοφορία του εν λόγω τμήματος (στο σύνολό του, ο αυτοκινητόδρομος θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015), η εξοικονόμηση για τους οδηγούς θα ξεπερνά τη μισή ώρα, αφού θα παρακάμπτονται οι στροφές του Πλαταμώνα και η κοιλάδα των Τεμπών.

Η σήραγγα Τ3


Η σήραγγα διαθέτει δύο κλάδους, έναν για κάθε κατεύθυνση κυκλοφορίας, μήκους 2,7 χιλιομέτρων ο καθένας. Ο κάθε κλάδος έχει συνολικό πλάτος 14,8 μέτρα, θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και συνεχή Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), με συνολικό πλάτος οδοστρώματος 10,75 μέτρα.

Για την κατασκευή της σήραγγας εργάστηκαν περίπου 400 άτομα, διαφόρων ειδικοτήτων, όπως χειριστές μηχανημάτων, σιδεράδες, καλουπατζήδες, εργάτες, εργοδηγοί, μηχανικοί κ.λπ.

Η εκσκαφή της σήραγγας έγινε στο μεγαλύτερο μήκος της με μηχανικά μέσα, λόγω του σαθρού εδάφους, χωρίς δηλαδή χρήση εκρηκτικών. Οι εργασίες εκσκαφής έχουν συνολικό όγκο πάνω από 650.000 κυβικά μέτρα.

Για την τελική επένδυση, η οποία έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 84%, χρησιμοποιήθηκαν έως σήμερα πάνω από 100.000 κυβικά σκυροδέματος (όσο δηλαδή περίπου απαιτείται για την κατασκευή 1.500 μονοκατοικιών). Οι εργασίες τελικής επένδυσης θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2014.

Συνολικά, στο έργο Μαλιακός - Κλειδί διανοίχθηκαν 3 δίδυμες σήραγγες, η Τ1 μήκους 2 χλμ. που βρίσκεται στην είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών, η Τ2 μήκους 6 χλμ. (η μεγαλύτερη οδική σήραγγα των Βαλκανίων) η οποία παρακάμπτει ολόκληρη την Κοιλάδα των Τεμπών και η Τ3 μήκους 2,7 χλμ. στο τμήμα Πλαταμώνας - Σκοτίνα, επιτυγχάνοντας έτσι διάνοιξη 6 κλάδων σηράγγων συνολικού μήκους 21,2 χλμ.

Η συνολική πρόοδος των εργασιών του έργου Μαλιακός - Κλειδί ανέρχεται, στο τέλος Ιουνίου στο 81%.



Φ. ΦΩΤΕΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου