Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ποια είναι τα 12 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την Πανσέληνο!

Λυκάνθρωποι, αϋπνίες, σεληνιασμός και διάφορα περίεργα και υπερφυσικά φαινόμενα έχουν συνδυαστεί κατά καιρούς με την πανσέληνο. Σε αντίθεση όμως με τις...
λαϊκές πεποιθήσεις, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει πειστικές ενδείξεις ότι η πανσέληνος έχει επιδράσεις πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Εκτός όμως από όλα αυτά τα «περίεργα» υπάρχουν αρκετά πράγματα που μάλλον αγνοούμε για αυτή τη σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης, η Σελήνη, φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.

Τόσο στην καθομιλουμένη, όσο και στη λογοτεχνία, η πανσέληνος αποκαλείται ολόγιομο φεγγάρι.
  1. Στα ημερολόγια που αρχίζουν τον καινούργιο μήνα με τη φάση της Νέας Σελήνης, η πανσέληνος «πέφτει» είτε τη 14η είτε τη 15η μέρα του σεληνιακού μήνα.
  2. Παρότι χρειάζονται μόλις 27,32 ημέρες κατά μέσο όρο για να συμπληρώσει η Σελήνη μία πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη, απαιτούνται σχεδόν δύο ημέρες ακόμα για να ευθυγραμμισθούν η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος. Επομένως, κατά μέσο όρο ανάμεσα σε μία πανσέληνο και την επόμενη μεσολαβούν 29,53 εικοσιτετράωρα.
  3. Πολλοί νεοπαγανιστές πραγματοποιούν ένα μηνιαίο τελετουργικό, το Esbat, σε κάθε πανσέληνο, ενώ οπαδοί παραδοσιακών κινέζικων θρησκευτικών δοξασιών ετοιμάζουν τις προσφορές τους προς τους προγόνους τους και θεότητες σε κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη.
  4. Μόνο κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού – το ημισφαίριο στην αντίθετη πλευρά προς τον ήλιο – είναι βυθισμένο στο σκοτάδι.
  5. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος της γυναίκας έχει συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με την πλήρη φάση του φεγγαριού. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι προϊστορικοί άντρες ήταν πιο πιθανό να πάνε για κυνήγι κατά τη διάρκεια της περιόδου των γυναικών τους λόγω των ταμπού που σχετίζονταν με το αίμα. Η πιο κερδοφόρα εποχή για να κυνηγήσουν ήταν κατά τη διάρκεια της πανσελήνου και ο καλύτερος τρόπος για να πειστούν να επιστρέψουν με το φαγητό ήταν η προοπτική της ερωτικής επαφής.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο  tsemperlidou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου