Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Γυρίζει μπούμερανγκ η καλλιέργεια δέντρων

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Απελπισμένοι είναι εκατοντάδες Ελληνες παραγωγοί, που μπήκαν στο κοινοτικό μέτρο «Δάσωση Αγροτικών Γαιών», αφού τους ζητούνται πίσω χρήματα 15 και 20 χρόνων, που εισέπραξαν απ' το πρόγραμμα!

Πολλοί παραγωγοί που φύτεψαν στα χωράφια τους δέντρα προς ξύλευση, σήμερα... κλαίνε Το μέτρο «Δάσωση Αγροτικών Γαιών» που «τρέχει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά αρμόδια είναι η Γενική Γραμματεία Δασών, εφαρμόζεται από την Κοινότητα για λόγους αγρανάπαυσης και καλύτερης περιβαλλοντικής διαχείρισης. Οι παραγωγοί αφήνουν τα χωράφια τους ν' αναπαύονται για 20 χρόνια, φυτεύοντας δασικά είδη και παίρνουν ένα μικρό αντίτιμο γι' αυτή τη δραστηριότητα. Η κάλυψη με δέντρα πρέπει να είναι στο 80% του χωραφιού.

Ορος της σύμβασης ήταν όμως το εξής παράδοξο: Αν υπάρξουν κενά στην εδαφοκάλυψη ν' αντικαθίστανται τα δέντρα με άλλα, ίδιας ηλικίας, πράγμα το οποίο στάθηκε αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη. Πολλά δέντρα δεν άντεξαν στο κρύο και τους παγετούς στη Φλώρινα, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και στο Ρέθυμνο, εξαιτίας του ξηροθερμικού κλίματος. Μικρότερα προβλήματα αντιμετώπισαν παραγωγοί από τα Τρίκαλα και τα Φάρσαλα κ.ά.

Κατά το δοκούν

Καθώς κάθε Διεύθυνση Δασών ερμήνευσε τον όρο κατά το δοκούν, υπήρξαν περιπτώσεις που οι αρμόδιοι δεν υπέγραψαν ότι τηρήθηκε σωστά το πρόγραμμα, επειδή όπου μαράθηκαν δέντρα έγιναν φυτεύσεις με δέντρα μικρότερης ηλικίας, με αποτέλεσμα σήμερα να ζητούνται στους παραγωγούς τα λεφτά πίσω.

«Η ΔΟΥ Φλώρινας έχει ήδη αποστείλει γραμμάτια οφειλής και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία αυτοδικαίως προβαίνει σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων φτωχών αγροτών. Οι παραγωγοί ζουν με το φόβο των κατασχέσεων», τονίζει ο Χρήστος Ναούμ, πρόεδρος του Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου «Δάσωση», περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας.

Οι παραγωγοί της Φλώρινας, τονίζει, «ξεκίνησαν το πρόγραμμα το 1994, με τον κανονισμό 2080 κι έχουμε 2014. Οι περισσότεροι είχαν βάλει ακακίες, καστανιές και καρυδιές αλλά στη Φλώρινα έχουμε παγετούς. Υπήρξαν δέντρα που ξεράθηκαν. Σήμερα, δημιουργείται μείζον κοινωνικό ζήτημα. Από τους 700 που είχαν μπει στο πρόγραμμα πάνω από το 80% των παραγωγών θεωρούνται ότι δεν τήρησαν την προκήρυξη επειδή στη θέση των δέντρων που ξεράθηκαν φύτεψαν κι άλλα νεότερης ηλικίας».

Για το θέμα είχαν χθες συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό Θανάση Τσαυτάρη δύο βουλευτές της Ν.Δ. «Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει λύση γιατί πρόκειται για παραλείψεις ή αβλεψίες που ξεκίνησαν με τα λάθη στον τρόπο που συντάχθηκε η προκήρυξη. Στην περιοχή μας έχουμε τεράστιο πρόβλημα», μας ανέφερε ο Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής Φλώρινας.

Ξηρασία υπήρξε και στο Μυλοπόταμο και το Αμάρι, μας ανέφερε ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης, με αποτέλεσμα από τις αρχές του 1999-2000, που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, να έχουν περίπου 300 άτομα πρόβλημα σήμερα και να τους ζητούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα. «Μπορεί να υπήρξαν και περιπτώσεις απατεώνων, που δεν έκαναν τις δασώσεις, αλλά αυτές είναι ελάχιστες και διαπιστώνονται εύκολα μ' έναν επανέλεγχο. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με την Εφορία αλλά και το ενδεχόμενο ποινικών διώξεων».

Τώρα κυοφορείται Κοινή Υπουργική Απόφαση, που έχει πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραφές από τον ειδικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων Δημήτρη Ιατρίδη και από τον ειδικό γραμματέα Δασών Γιώργο Αμοργιανιώτη, κι αναμένεται η υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη, ώστε να εισαχθεί διάταξη για επανέλεγχο στις περιοχές με προβλήματα, ώστε να διαπιστωθεί αν έγιναν όντως οι δασώσεις ή όχι και να μην υπάρξουν προβλήματα και παρέμβαση της Κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου