Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για σύνταξη από το ΙΚΑ -Τι αλλάζει στη διαδικασία

Ακόμη και δύο χρόνια υπομονή μπορεί να χρειαστεί να κάνουν όσοι περιμένουν σύνταξη από το ΙΚΑ, με την ....
τρέχουσα κατάσταση. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν σχεδόν 69.000 αιτήσεις, αλλά τέλος στις καθυστερήσεις θα βάλει η ηλεκτρονική αίτηση.

Από την 1η Ιουνίου, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα υποβάλουν υποχρεωτικά μέσω υπολογιστή την αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ με έναν κλειδάριθμο θα «παρακολουθούν» την πορεία της αίτησής τους, σύμφωνα με το «Εθνος». Πρόκειται για ρύθμιση που έως τώρα ήταν προαιρετική, αλλά πλέον γίνεται υποχρεωτική, ώστε να μειωθούν οι ατελείωτες ουρές στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Ετσι, οι ασφαλισμένοι πρέπει να εγγραφούν στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Πιστοποίησης της ιστοσελίδας του ΙΚΑ (www.ika.gr) και με τον κλειδάριθμο που έχουν για την εφορία θα βλέπουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση. Από τον Ιούνιο και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ θα παρακολουθούν την αίτησή τους (www.oaee.gr). Η ρύθμιση θα ισχύσει και για όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Παράλληλα, η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ βάζει και στόχους για την απόδοση των υπαλλήλων. Για παράδειγμα θα πρέπει να απονέμουν τουλάχιστον τέσσερις συντάξεις την ημέρα, ενώ προβλέπεται πως ο μέσος χρόνος για κάθε υπόθεση είναι τα 30 λεπτά, όταν όλα τα ένσημα είναι στο ΙΚΑ και έως 90 λεπτά στη διαδοχική ασφάλιση.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφέρονται τα εξής:


Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων ανακεφαλαίωσης του χρόνου συμμετοχής (διαδοχική).
Δεν θα εκκρεμούν περιπτώσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης με αιτιολογία την εκκρεμότητα της ανακεφαλαίωσης του χρόνου ασφάλισης. Η υπηρεσία θα αρκείται στην υπεύθυνη δήλωση της αίτησης συνταξιοδότησης και στα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν κατατεθεί.
Οι περιπτώσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα.


Ρόλο - κλειδί στην επίσπευση των διαδικασιών διαδραματίζουν τα κέντρα ανακεφαλαίωσης, όπου μπορεί ο ασφαλισμένος δύο χρόνια πριν από την αίτηση να ζητήσει την καταμέτρηση των ενσήμων. Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν 48 κέντρα, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν 12 ακόμα.



Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου