Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία: Ρώσος στρατιώτης σκότωσε Oυκρανό αξιωματικό

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία είναι εκτός ελέγχου με την τελευταία ενημέρωση που έρχεται να μιλά για έναν Ουκρανό αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού νεκρό από πυρά Ρώσου στρατιώτη.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε Ουκρανό αξιωματικό του...
Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Κριμαία. Πρόκειται για ένα από τα λιγοστά θύματα που έχουν αναφερθεί ποτέ από τότε που η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας.

Οι πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο για το περιστατικό που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στην πόλη Νοβοφιοντόροβκα είναι λιγοστές. Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Κριμαίας με μία σχεδόν αναίμακτη επιχείρηση προτού η Μόσχα προσαρτήσει την περιοχή τον περασμένο μήνα, όπως σημειώνει το Reuters.

Νωρίτερα και μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας,φιλορώσοι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο αρχηγείο των υπηρεσιών ασφάλειας στην πόλη Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατάσχεσαν όπλα και η τροχαία έχει αποκλείσει τις εισόδους στην πόλη. «Άγνωστοι που βρίσκονται στο κτίριο εισέβαλαν στο οπλοστάσιο του κτιρίου και κατάσχεσαν όπλα», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης σε άλλη ανατολική πόλη, το Χάρκοβο, εκκαθαρίστηκε από τους «αυτονομιστές» διαδηλωτές χωρίς να διευκρινιστεί αν έγινε χρήση βίας.

Χθες βράδυ τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές κρατώντας ρωσικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του διορισμένου κυβερνήτη από την κεντρική εξουσία στο Κίεβο. Αρκετές δεκάδες εισχώρησαν σε αυτό, όταν οι δυνάμεις της τάξης απομακρύνθηκαν ενώπιον της προέλασής τους. Οι διαδηλωτές είχαν κατεβάσει τις ουκρανικές σημαίες και είχαν υψώσει ρωσικές σημαίες στο κτίριο. Η ένταση αυξήθηκε ξαφνικά χθες στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία και εκτός από το Χάρκοβο, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν σε διοικητικά κτίρια στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Στο Ντονέτσκ, οι διαδηλωτές, που ζητούν δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία, εξακολουθούν να ελέγχουν από το πρωί το κτίριο της διοίκησης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επιχείρηση φιλορώσων τη νύχτα εναντίον των εγκαταστάσεων της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) χωρίς να είναι δυνατό να διαπιστωθεί επί του παρόντος η έκβασή της. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, διαδηλωτές φέρεται να εισχώρησαν στα γραφεία της SBU αλλά δεν είναι σαφές αν παραμένουν εκεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε να προστατεύσει «με όλα τα μέσα» τους ρωσόφωνους πληθυσμούς των δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και συγκέντρωσε έως 40.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για εισβολή. Λόγω των εξελίξεων, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανέβαλε επίσκεψή του στη Λιθουανία.

Κατηγορώντας τον «Πούτιν και τον Γιανουκόβιτς» ότι βρίσκονται πίσω από τις «αυτονομιστικές ταραχές», ο υπουργός Εσωτερικών Αβάκοφ δεσμεύτηκε να δοθεί «δυναμική απάντηση» αλλά «χωρίς αιματοχυσία».

«Σε λειτουργία το σχέδιο για το διαμελισμό της Ουκρανίας»

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας», μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Τα επεισόδια αυτά εντάσσονται σε ένα αντι-ουκρανικό σχέδιο που βρίσκεται σε λειτουργία με στόχο ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα να τα διασχίσουν και να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Οι εξτρεμιστές που κατέλαβαν δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις ξένων κυβερνήσεων», είπε ο Αρσένι Γιατσενιούκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου