Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ένα εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2020

Με σύνθημα την ανάπτυξη θέλει να πορευτεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μετά την μέχρι τώρα τακτοποίηση των δημοσιονομικών, στοχεύει στην αποκατάσταση της αγοράς εργασίας. Με λίγα λόγια υπάρχουν δύο στόχοι από το νέο ΕΣΠΑ. Η δημιουργία 1.000.000 θέσεων εργασίας μέσα από... την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης από το 55% στο 70% έως το 2020 και η μείωση κατά 450.000 του αριθμού των ατόμων που είναι σε κατάσταση φτώχειας.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το Πρόγραμμα αποσκοπεί στο να χρηματοδοτηθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα προβλέπει τον διπλασιασμό του ποσοστού του ΑΕΠ που προορίζονται για την έρευνα και την τεχνολογία και την ενίσχυση των εμπορεύσιμων κλάδων, όπως η βιομηχανία-μεταποίηση, ο τουρισμός, οι επιχειρηματικές υπηρεσίες, η γεωργία, η ναυτιλία και η ενέργεια, έτσι ώστε στο τέλος να δούμε αύξηση του ιδίου του ΑΕΠ κατά τέσσερις μονάδες.

Στο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης -έτσι ονομάζεται πλήρως το ΕΣΠΑ- έχει ως στόχο το 2020 θέτοντας οχτώ προτεραιότητες. Έτσι δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ανεργία η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την χώρα η οποία θα κρατά χαμηλά τις επιδόσεις μας ακόμα και εάν «κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά» και αυξηθεί η ζήτηση. Παράλληλα πρέπει να αποφευχθεί το φαινόμενο όπου η μακροχρόνια ανεργία οδηγεί σε απαξίωση των ικανοτήτων των ανέργων. Εάν η ανεργία επιμείνει στον χρόνο, επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο «θα απαξιώσει το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, θα οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό μακροχρόνια ανέργων», υπονομεύοντας κάθε ελπίδα για έξοδο από την κρίση και φυσικά την κοινωνική συνοχή.

Σήμερα μετά από χρόνια αποδόμησης της αγοράς εργασίας ο αριθμός των απασχολουμένων στην χώρα ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ενός πληθυσμού που αγγίζει τα 11 εκατομμύρια. Επήσις ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού της χώρας αυξήθηκε από 3 εκατομμύρια το 2009 σε 3,4 εκατομμύρια το 2010, αποτελώντας το 31% του συνολικού πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της χώρας, το πρόβλημα εντοπίζεται στη χαμηλή εμπορευσιμότητα ακόμη των ισχυρών κλάδων της οικονομίας, όπως είναι η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός, ενώ σημαντικότατο πρόβλημα είναι η αποβιομηχάνιση της χώρας και η χαμηλή παραγωγικότητα, καθώς η μεταποίηση αναπτύσσεται ουσιαστικά σε 10 μόλις από τους 53 νομούς της χώρας.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη εξαετία, θα επιδιωχθεί να επιτευχθούν μέσα από μετρήσιμους δείκτες όπως:
  • Η μείωση του αριθμού των ατόμων σε κατάσταση φτώχειας κατά 450.000.
  • Η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης για τις ηλικίες από 20 έως 64 έτη στο 70% από 55%.
  • Η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στο 9,7% από το 11,4%.
  • Η ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 32% των νέων ηλικίας από 30 έως 34 ετών. • Η αύξηση των δαπανών για έρευνα και τεχνολογία στο 1,2% του ΑΕΠ από 0,67%.
  • Η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας.
  • Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% επί της μεικτής τελικής κατανάλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου