Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Σαμαράς: Θα χάσω με μικρή διαφορά και φυσικά δεν θα φύγω

Τακτική χαμηλής έντασης υιοθετεί για την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος φιλοδοξεί να μείνει στην πρωθυπουργία παρά την πίεση που δέχεται από... τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφαινόμενη καταπόντιση του ΠΑΣΟΚ - Ελιά στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έχει να κάνει μόνο με αυτές. Άλλωστε, δεν διαφαίνεται καθαρή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καλό θα ήταν να περιμένουμε και εκπλήξεις…». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται με προσοχή για το πολιτικό τοπίο που θα προκύψει την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών και υποστηρίζουν ότι έχουν τον τρόπο ώστε να μην βυθιστεί η χώρα για μια ακόμα φορά σε περιδίνηση.

Ο κ. Σαμαράς, ετοιμάζει κινήσεις που θα σηματοδοτούν φυγή προς τα εμπρός. Σε αυτό το πλαίσιο ανήκουν χωρίς αμφιβολία οι προαναγγελθείσες θεσμικές τομές αλλά και το εργαλείο του ανασχηματισμού, το οποίο ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει στο διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές.

Είναι άλλωστε σαφές πως σε συγκεκριμένους υπουργούς χρεώνεται μεγάλη κόπωση, φθορά και αναποτελεσματικότητα, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία μια νέα κυβέρνηση που θα δώσει την αίσθηση του νέου ξεκινήματος.

Το facelift της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την εκκίνηση της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως έχει γράψει αναλυτικά το koolnews.gr το προηγούμενο διάστημα, αποτελούν δυο σημαντικά βέλη στην πολιτική φαρέτρα της κυβέρνησης, με στόχο την παγίωση της κυβερνητικής σταθερότητας και την επομένη των Ευρωεκλογών.

Οι φήμες για τον Γιάννη Στουρνάρα

Χωρίς αμφιβολία, το πιο φθαρμένο είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα έχει σηκώσει το βάρος της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Στην εμπροσθοφυλακή των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα 3 άνθρωποι.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει υποστεί και τη μεγαλύτερη πολιτική φθορά, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών αλλά και ο βουλευτής Επικρατείας -εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού- Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή τριγωνική γραμμή με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση η αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δεν φέρεται να επιδιώκει πολιτική καριέρα, αλλά θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε άλλη θέση ευθύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, στο πολιτικό παρασκήνιο έχουν ακουστεί σενάρια που τον θέλουν να φλερτάρει με την καρέκλα του, είτε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είτε της Εθνικής Τράπεζας.

Οσο για τον κ. Παπασταύρου, ακούγεται πως θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κάτι όμως που δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Γιάννη Στουρνάρα, αν αυτός αποχωρήσει από την οδό Νίκης;

Ο δημοφιλής Νίκος Δένδιας, κρυφός άσος Σαμαρά

Ένα όνομα που ακούγεται έντονα είναι αυτό του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, ο οποίος θεωρείται βάσει και των μετρήσεων που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση ως ένας από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας έχει εκφράσει τη επιθυμία του να αποχωρήσει από την Κατεχάκη όταν περάσει και το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο θα φέρει τη σφραγίδα του.

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας θέλει να είναι υποψήφιος και στη Β’ Αθηνών, ενώ εμφανίζεται έτοιμος, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, να αναλάβει ακόμα και την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς φυσικά κάτι να έχει κλειδώσει.

Αν ο κ. Δένδιας μετακινηθεί από το Δημοσίας Τάξεως, έχει ακουστεί το όνομα του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν θα έλεγε όχι να επιστρέψει σε γνώριμα λημέρια.

Στόχος του κ. Σαμαρά θα είναι να…ξεκουράσει και κάποιους υπουργούς, οι οποίοι δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Όνομα που ακούστηκε έντονα είναι αυτό του υπουργού Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη, ενώ στον προθάλαμο της κυβέρνησης βρίσκονται ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης αλλά και ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ήταν από τους θερμούς υποστηρικτές του κ. Σαμαρά και στον τελευταίο ανασχηματισμό βρέθηκε εκτός κυβέρνησης από καραμπόλες.

Τα μαξιλαράκια της κυβέρνησης

Τέλος, είναι πιθανό, στον απόηχο των Ευρωεκλογών και ενόψει του πολιτικά θερμού φθινοπώρου που αναμένεται, η κυβέρνηση να επιδιώξει τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Έτσι, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν τα «μαξιλαράκια» που είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Σαμαράς, τα οποία προέρχονται τόσο από το χώρο των ΑΝ.ΕΛ. όσο και από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ στα σενάρια εμπεριέχεται πλέον και το όνομα της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει στη διευρυμένη κυβερνητική πλειοψηφία με τους δύο βουλευτές της. Φυσικά, προς ώρας αυτά παραμένουν σενάρια επί χάρτου, αποτελούν όμως σε κάθε περίπτωση ικανές ασκήσεις ετοιμότητας για τους πολιτικούς ελιγμούς που θα είναι απαραίτητοι το καλοκαίρι.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου