Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: Δεν παραιτούμαστε από τις ηθικές αξιώσεις μας

Μόνο τυχαία δεν είναι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή μετά τις «μάχες» ανάμεσα στη Αθήνα και το Βερολίνο.

Στη Βουλή ο πρωθυπουργός τόνισε πως με την ομιλία του θέλει να τιμήσει όλους όσους έδωσαν την ζωή τους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έτσι ώστε όλος ο κόσμος να μην ξεχάσει τι σημαίνει ναζισμός. Μάλιστα, δήλωσε πως από τον... ναζισμό δεν υπέφεραν μόνο οι άλλοι λαοί, αλλά και οι Γερμανοί.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να θυμούνται τι συνέβη ενώ σημείωσε πως δεν επιτρέπεται σήμερα να γίνουν τα ίδια λάθη. Επίσης αναφέρθηκε και στα χρέη της Γερμανίας σημειώνοντας πως οι λαοί της Ευρώπης βοήθησαν την Γερμανία να διαγράψει τα χρέη της. «Όταν τη θέση του διαλόγου μεταξύ των λαών παίρνει η θέση της υπεροχής και τους ιστορικού πεπρωμένου τότε αυτό που κυριαρχεί είναι ο πόλεμος και το σκοτάδι και η Ευρώπη το γνώρισε αυτό το σκοτάδι, το έζησε, το μίσησε» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. «Αυτός ήταν ένας λόγος που εκκινήθηκαν οι διαδικασίες για να μην ηχήσουν ξανά οι σειρήνες του πολέμου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και έστειλε το μήνυμα ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει σήμερα τα ίδια λάθη».

Όπως είπε η συμφωνία που είχε η Γερμανία με την Ελλάδα δεν αφορούσε τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά ούτε και το κατοχικό δάνειο, υπογραμμίζοντας πως η νέα κυβέρνηση έχει στόχο να προσεγγίσει το συγκεκριμένο θέμα με ευαισθησία, με ειλικρίνεια και με διάθεση διαλόγου. Ωστόσο, δήλωσε πως το ίδιο περιμένει και από τη γερμανική κυβέρνηση.

Στέλνοντας ένα μήνυμα προς τη Γερμανία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί η νέα κυβέρνηση από τις αξιώσεις της, αλλά και πως δεν δέχονται από κανέναν μαθήματα ηθικής. Μάλιστα, σημείωσε πως όσο η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα ξεπληρώσει τα χρέη της και θα τιμήσει τις συμφωνίες της, έτσι θα κληθούν να κάνουν και οι υπόλοιποι.

Η σύζητηση αφορά την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου