Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Η σύγχυση, η ασάφεια και οι δηλώσεις Βαρουφάκη

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα παρά τις αρχικές διαρροές που υπήρξαν αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα έφευγαν χθες, Παρασκευή...

Ωστόσο τα μέλη που αποτελούν το «Brussels group» είχαν διαφορετική άποψη «έχουμε ακόμα πολύ δουλειά» έλεγαν χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να αλλάξει στην συνέχεια ρότα και το υπουργείο Οικονομικών «θα φύγουν όταν τελειώσουν την δουλειά τους».

Τα τεχνικά κλιμάκια, που έχουν κατοικοεδρεύει σε κεντρικό ξενοδοχείο, κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία που ζήτησαν και πήραν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι ουσιαστικές συζητήσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στα μέλη του κλιμακίου και τους Έλληνες ομόλογούς τους είχαν ως βασικό αντικείμενο το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό του 2015, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την απραξία των τελευταίων αρκετών εβδομάδων, αλλά και τις προοπτικές για την ανάπτυξη.

Από το αποτέλεσμα της συζήτησης θα εξαρτηθεί αν θα απαιτηθούν νέα, διορθωτικά μέτρα, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Βαρουφάκης : Μπορεί να καθυστερήσουμε ορισμένες προεκλογικές υποσχέσεις

Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι, που διεξάγεται στο Κόμο. Σύμφωνα πάντα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ελπίζω η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγγυηθεί την ίδια ευελιξία του 2012», ότι «η Ελλάδα δεν ζητά βοήθειες εκτός Ευρώπης» και ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών. Δεν είμαστε λαϊκιστές, τα μέτρα του προγράμματός μας αφορούν μόνον όποιον βρίσκεται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας», ολοκλήρωσε ο υπουργός οικονομικών.

ΝΔ: Παίρνουν τώρα πίσω τις προεκλογικές τους υποσχέσεις

Σύγχυση με Παναρίτη: Τα όσα είπα δεν αφορούσαν τις τωρινές διαπραγματεύσεις

Την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς προκάλεσε η αναφορά που έγινε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων από την πλευρά των δανειστών για πάγωμα μισθών για ένα ή δύο μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας.

Το γεγονός αποκάλυψε η σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παναρίτη, μιλώντας σε εκδήλωση και επιβεβαίωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Η φράση αποδίδεται σε χαμηλόβαθμο στέλεχος των δανειστών και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών. «Είναι ντροπή ακόμα και να το λέτε αυτό. Να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις».

Σε ανακοίνωση πάντως που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι «οι συγκεκριμένες αναφορές, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015. Ως εκ τούτου, τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Μάλιστα, το ΥΠΟΙΚ επανήλθε με νέα ανακοίνωση: «Το Υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκαν ούτε μια φορά στο δίλημμα αν θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή δανειακές υποχρεώσεις και φυσικά δεν πρόκειται να μπουν ούτε και στο μέλλον. Τέτοια διλήμματα στις δημοκρατίες είναι εκτός πραγματικότητας. Καθημερινά, άλλωστε, διαψεύδονται οι Κασσάνδρες, αφού αποπληρώνονται κανονικά οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις εσωτερικές πληρωμές».



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου