Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: Προχωρήστε για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η λίστα του Γιάνη Βαρουφάκη με τις μεταρρυθμίσεις και έτσι δίνεται στην Ελλάδα προθεσμία τεσσάρων μηνών. Το Eurogroup καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους θεσμούς και να διευρύνει την λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την τρέχουσα συμφωνία.

Ο κατάλογος του Γιάνη Βαρουφάκη κοινοποιήθηκε μέσω του... Euroworking Group στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στις 15:00 ώρα Ελλάδας άρχισε η τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας (Eurogroup), η οποία διήρκεσε μία ώρα. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σε ανοικτή συνεννόηση το Σαββατοκύριακο με τους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Σε σχετική του ανακοίνωση το Eurogroup αναφέρει ότι συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασαν οι ελληνικές Aρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο έως το τέλος του Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι θεσμοί μάς έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και τέσσερις μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας».

Η Ευρωζώνη τόνισε ακόμη ότι «καλούμε τις ελληνικές Αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Στην επίσημη ανακοίνωσή του για την Ελλάδα το Eurogroup αναφέρει: «Το Eurogroup συζήτησε σήμερα για την πρώτη λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές, με βάση την τρέχουσα συμφωνία στήριξης, που θα διευκρινιστεί περαιτέρω και συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως τα τέλη Απριλίου. Οι θεσμοί παρείχαν την αρχική τους άποψη πως θεωρούν τη λίστα ως επαρκώς περιεκτική για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης. Συμφωνήσαμε συνεπώς να προχωρήσουμε με τις εθνικές διαδικασίες ούτως ώστε να φτάσουμε στην τελική απόφαση για παράταση έως και τεσσάρων μηνών της τρέχουσας συμφωνίας Master Financial Assistance Facility Agreement. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν περαιτέρω και να διευρύνουν τη λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς προκειμένου να στρωθεί το έδαφος για μια ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε τα μεσάνυχτα τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ. Πηγή της ΕΕ, που επικαλείται το Reuters, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η λίστα είναι εκτενής και αποτελεί μια έγκυρη αφετηρία για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, τις ενστάσεις τους για την λίστα εξέφρασαν μέσω επιστολών που απέστειλαν στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου