Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Στον Αλεσάντρο Βόλτα αφιερώνει το σημερινό της doodle η google

O Ιταλός φυσικός και εφευρέτης Αλεσάντρο Βόλτα, ο θεωρούμενος και ως «πατέρας» της ηλεκτρικής μπαταρίας, είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο σημερινό Doodle της Google, με αφορμή την 270η επέτειο από τη γέννησή του.

Ο Αλεσάντρο Τζουζέπε Αντόνιο Αναστάζιο Βόλτα (Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta) γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1745 στο Κόμο της Λομβαρδίας και...
ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της περιοχής.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα πρώτα χρόνια του παρουσίαζε διανοητικά προβλήματα και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μίλησε μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών! Από τα επτά και έπειτα όμως ήταν στο επίπεδο των άλλων παιδιών και άρχισε σύντομα να τα προσπερνά.

Το 1774 έγινε καθηγητής φυσικής στο γυμνάσιο του Κόμο. Το πάθος του ήταν πάντα η μελέτη της ηλεκτρικής ενέργειας. Συνδύασε μάλιστα τη… λογοτεχνία με την επιστήμη όταν ήταν σπουδαστής, γράφοντας ένα ποίημα στα λατινικά για αυτή τη συναρπαστική – τότε - νέα ανακάλυψη.

Πολύ νέος δημοσίευσε την πρώτη του πραγματεία πάνω στη «λουγδουνική λάγηνο», έναν νέο βελτιωμένο τύπο ηλεκτροσκοπίου. Το επίτευγμα αυτό του χάρισε τον τίτλο του καθηγητή φυσικής στη γενέτειρά του, το Κόμο, αλλά και τον τίτλο του επίτιμου μέλους της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου. Η επόμενη επινόησή του ήταν το «ηλεκτροφόρο», δηλαδή δύο μεταλλικές πλάκες, η μία από εβονίτη και η άλλη με μονωτική λαβή που αλληλοφορτίζονταν θετικά και αρνητικά. Κατ’ ουσίαν αυτή ήταν η πρώτη μπαταρία.

Το 1801 παρουσίασε την εφεύρεσή του αυτή στον Μέγα Ναπολέοντα στο Παρίσι και αυτός για τον τιμήσει του απένειμε τον τίτλο του κόμη της Λομβαρδίας και τον ανακήρυξε ισόβιο γερουσιαστή στο βασίλειο της Λομβαρδίας.

Ακολούθησαν οι ανακαλύψεις του ευδιόμετρου, του «ηλεκτρικού πιστολιού», της άσβηστης «λυχνίας υδρογόνου» και ως επακόλουθο η έδρα φυσικής στο πανεπιστήμιο της Παβίας.




Χαρτονόμισμα των 10.000 της πρώην ιταλικής λιρέτας


Ο Βόλτα εισήγαγε τις έννοιες του δυναμικού (τάσης) και της ηλεκτρικής χωρητικότητας. Εφηύρε τη βολταïκή στήλη (ηλεκτρική μπαταρία), το ηλεκτρόμετρο και το ευδιόμετρο. Αργότερα μαζί με τους Λαβουαζιέ και Λαπλάς συμμετείχε σε πειράματα για τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό, ενώ με τον Γκαλβάνι πειραματίστηκε πάνω στον ζωικό ηλεκτρισμό.

Η διαμάχη όμως, με τον τελευταίο οδήγησε τον Βόλτα σε πυρετώδεις προσωπικές μελέτες, που του έδωσαν το δικαίωμα το 1800 να ανακοινώσει τη σπουδαιότατη ανακάλυψη της πρώτης πηγής συνεχούς ρεύματος, της περίφημης «βολταϊκής στήλης» με ηλεκτρόδια από χαλκό (+) και ψευδάργυρο (-) και ηλεκτρολύτη θειικό οξύ.

Ο Αλεσάντρο Βόλτα πέθανε στο Κόμο στις 7 Μαρτίου 1827, σε ηλικία 82 ετών. Πολύ αργότερα, το 1881, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έδωσε προς τιμήν του το όνομα Volt (βολτ) στη μονάδα τάσης του ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου