Η τιμή της λαγάνας θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ενώ η Συνεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων και Περιχώρων σε ανακοίνωσή της προτείνει στα μέλη της «λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχερείς συνθήκες της αγοράς, η τιμή της λαγάνας να... είναι προσιτή στο καταναλωτικό κοινό».
Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα και σχετικά με την παραγωγή και κοστολόγηση της λαγάνας η συντεχνία υπογραμμίζει τα εξής: λαγάνα παράγεται ελεύθερα από οποιοδήποτε τύπο αλεύρου θέλετε (πολυτελείας, χωριάτικο κλπ) και με αρωματικές ύλες (ελιές, κρεμμύδι, ρίγανη κλπ).
Τα βάρη της λαγάνας διαμορφώνονται πλέον ελεύθερα, εναρμονιζόμενα και αυτά με τη νομοθεσία όπως ακριβώς ο άρτος, τα αρτοσκευάσματα και τα αρτοπαρασκευάσματα. Εκτιμά η συντεχνία ότι η τιμή της λαγάνας πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τα κοστολογικά στοιχεία του κάθε καταστήματος. «Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχερείς συνθήκες της αγοράς, οφείλουμε να προσέξουμε ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες παραγωγής και συγχρόνως η τιμή της λαγάνας να είναι προσιτή στο καταναλωτικό κοινό».
Υπενθυμίζεται ότι στη θέση που θα είναι τοποθετημένη η λαγάνα πρέπει να υπάρχει ευδιάκριτη πινακίδα που θα αναφέρει τον τύπο, την τιμή, την σύνθεση, το βάρος της και την αναγωγή σε τιμή κιλού, όπως ορίζεται από την Υπουργική Απόφαση Α2-861/22/8/2013.
Στο μεταξύ, με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, προκύπτουν μειώσεις τιμών στα θαλασσινά, τόσο στα φρέσκα όσο και στα κατεψυγμένα, που φτάνουν και ξεπερνούν το 10% συμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας «… Στα υπόλοιπα τρόφιμα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν μειώσεις τιμών, αλλά και οριακές αυξήσεις με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του συνολικού κόστους να εκτιμάται φθηνότερος από πέρυσι κατά περίπου 5%» όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Το συνολικό κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού φτάνει φέτος τα 88,95 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 91,25 ευρώ δηλαδή είναι μειωμένο κατα 2,52%.
Αναλυτικότερα πάντως, η τιμή της λαγάνας και του ταραμά (ο φτηνός) φαίνεται ότι θα κυμανθεί στα περσυνά επίπεδα (2,80 και 5,50 ευρώ το κιλό, αντίστοιχα) ενώ τα ντολμαδάκια κοσέρβα είναι φτηνότερα κατά 12% σε σχέση με πέρυσι και η τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 2,20 ευρώ από 2,50 πέρυσι ενώ λίγο ακριβότερος είναι ο χαλβάς ο μη συσκευασμένος 7,60 ευρώ από 7,40 ευρώ το κιλό, οι ελιές καλαμών 4,05 ευρώ το κιλό από 4 ευρώ πέρυσι και το τουρσί το χύμα 2,40 από 2 ευρώ πέρυσι το κιλό.
Σε ό,τι αφορά στο κόστος των θαλασσινών (με βάση τα στοιχεία από την Κεντρική ιχθυαγορά Αθηνών) τα καλαμαράκια τα φρέσκα φέτος κοστίζουν 14,50 ευρώ το κιλό από 15 ευρώ πέρυσι, τα καλαμαράκια τα κατεψυγμένα κοστίζουν 4,75 ευρώ κιλό από 5,25 ευρώ το κιλό πέρυσι, το χταπόδι το φρέσκο κοστίζει 11,80 από 12,80 πέρυσι το χταπόδι το κατεψυγμένο 12,40 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ πέρυσι, τα μύδια 10,20 ευρώ το κιλό από 10 πέρυσι και οι γαρίδες οι μεσαίου μεγέθους οι κατεψυγμένες 10,75 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ το κιλό.
Το κόστος των θαλασσινών για το σαρακοστιανό τραπέζι, δηλαδή, ανέρχεται φέτος σε 64,4 ευρώ από 67,05 ευρώ το κιλό.
Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα και σχετικά με την παραγωγή και κοστολόγηση της λαγάνας η συντεχνία υπογραμμίζει τα εξής: λαγάνα παράγεται ελεύθερα από οποιοδήποτε τύπο αλεύρου θέλετε (πολυτελείας, χωριάτικο κλπ) και με αρωματικές ύλες (ελιές, κρεμμύδι, ρίγανη κλπ).
Τα βάρη της λαγάνας διαμορφώνονται πλέον ελεύθερα, εναρμονιζόμενα και αυτά με τη νομοθεσία όπως ακριβώς ο άρτος, τα αρτοσκευάσματα και τα αρτοπαρασκευάσματα. Εκτιμά η συντεχνία ότι η τιμή της λαγάνας πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τα κοστολογικά στοιχεία του κάθε καταστήματος. «Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχερείς συνθήκες της αγοράς, οφείλουμε να προσέξουμε ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες παραγωγής και συγχρόνως η τιμή της λαγάνας να είναι προσιτή στο καταναλωτικό κοινό».
Υπενθυμίζεται ότι στη θέση που θα είναι τοποθετημένη η λαγάνα πρέπει να υπάρχει ευδιάκριτη πινακίδα που θα αναφέρει τον τύπο, την τιμή, την σύνθεση, το βάρος της και την αναγωγή σε τιμή κιλού, όπως ορίζεται από την Υπουργική Απόφαση Α2-861/22/8/2013.
Στο μεταξύ, με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, προκύπτουν μειώσεις τιμών στα θαλασσινά, τόσο στα φρέσκα όσο και στα κατεψυγμένα, που φτάνουν και ξεπερνούν το 10% συμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας «… Στα υπόλοιπα τρόφιμα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν μειώσεις τιμών, αλλά και οριακές αυξήσεις με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του συνολικού κόστους να εκτιμάται φθηνότερος από πέρυσι κατά περίπου 5%» όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Το συνολικό κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού φτάνει φέτος τα 88,95 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 91,25 ευρώ δηλαδή είναι μειωμένο κατα 2,52%.
Αναλυτικότερα πάντως, η τιμή της λαγάνας και του ταραμά (ο φτηνός) φαίνεται ότι θα κυμανθεί στα περσυνά επίπεδα (2,80 και 5,50 ευρώ το κιλό, αντίστοιχα) ενώ τα ντολμαδάκια κοσέρβα είναι φτηνότερα κατά 12% σε σχέση με πέρυσι και η τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 2,20 ευρώ από 2,50 πέρυσι ενώ λίγο ακριβότερος είναι ο χαλβάς ο μη συσκευασμένος 7,60 ευρώ από 7,40 ευρώ το κιλό, οι ελιές καλαμών 4,05 ευρώ το κιλό από 4 ευρώ πέρυσι και το τουρσί το χύμα 2,40 από 2 ευρώ πέρυσι το κιλό.
Σε ό,τι αφορά στο κόστος των θαλασσινών (με βάση τα στοιχεία από την Κεντρική ιχθυαγορά Αθηνών) τα καλαμαράκια τα φρέσκα φέτος κοστίζουν 14,50 ευρώ το κιλό από 15 ευρώ πέρυσι, τα καλαμαράκια τα κατεψυγμένα κοστίζουν 4,75 ευρώ κιλό από 5,25 ευρώ το κιλό πέρυσι, το χταπόδι το φρέσκο κοστίζει 11,80 από 12,80 πέρυσι το χταπόδι το κατεψυγμένο 12,40 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ πέρυσι, τα μύδια 10,20 ευρώ το κιλό από 10 πέρυσι και οι γαρίδες οι μεσαίου μεγέθους οι κατεψυγμένες 10,75 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ το κιλό.
Το κόστος των θαλασσινών για το σαρακοστιανό τραπέζι, δηλαδή, ανέρχεται φέτος σε 64,4 ευρώ από 67,05 ευρώ το κιλό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου