Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Έχετε μια εβδομάδα για να ζητήσετε παράταση του Μνημονίου

Το χάσμα είναι απόλυτο και εξακολουθεί να οφείλεται σε μία μόνο λέξη. Οι εταίροι και δανειστές μας, όπως τουλάχιστον δήλωσαν στην άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν επίσης κατηγορηματική και έτσι το ναυάγιο ήταν λογική συνέπεια αυτής της σύγκρουσης.

Μετά τη συνεδρίαση στην οποία σημειώθηκε και ένταση και... ορισμένες στιγμές, ο κ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι η Ελλάδα «μας απογοήτευσε» και υποστήριξε ότι η μπάλα βρίσκεται στο δικό της γήπεδο.

Ζήτησε από την Ελλάδα να καταθέσει αίτηση παράτασης του προγράμματος έως την Παρασκευή προκειμένου να ξεκινήσουν επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις.

«Έχουμε μία αίσθηση απογοήτευσης για το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Ήμασταν απογοητευμένοι επειδή δεν υπήρχε κοινό πεδίο για την προσαρμογή του προγράμματος. Μιλήσαμε με Έλληνες για να δούμε μέχρι που μπορούν να υπάρξουν προσαρμογές αλλά δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε κοινή λύση. Συζητήσαμε για το τι ακριβώς είναι το 70-30. Πρέπει να παρακαλέσουμε τους Έλληνες να υπάρξει παράταση του προγράμματος. Αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε χρόνο για να προβλέψουμε μελλοντικές αλλαγές, Η επιμήκυνση θα έπρεπε να συνάδει με μία σειρά από δεσμεύσεις».

Εξήγησε την άποψή του ότι η επιμήκυνση είναι εφικτή και στην ουσία δεν διαφέρει από τη γέφυρα που ζητά η ελληνική πλευρά, αλλά όμως βοηθά στο να υπάρχει βάση συζήτησης μέσα σε ένα πλαίσιο που εκτός των άλλων έχει ήδη πρόβλεψη και για χρηματοδότηση.

Υπογράμμισε ότι μετά το αίτημα μπορεί να δοθεί εξάμηνη παράταση και αυτό θα είναι ουσιαστικά η γέφυρα που ζητά η Ελλάδα.

Παράλληλα επισήμανε ότι δεν είναι μόνον οι λέξεις αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να διυλίζει τον κώνωπα αενάως και να αναλάβει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Σε ότι αφορά το τι θα συμβεί μετά την παράταση ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι μετά θα αποφασίσουν οι θεσμοί και ότι φυσικά μπορεί να υπάρξει η ευελιξία που ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

«Μόνη λύση η επιμήκυνση»


Μετά το τέλος του Eurogroup, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε: «Ο στόχος της Κομισιόν είναι να υπάρξει μία συμφωνία για να υπάρξει μία νέα φάση στις συνομιλίες της Ελλάδας με τους εταίρους της. Είναι κάτι σημαντικό για την Ελλάδα και το ευρώ αλλά δεν επετεύχθη σήμερα.

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο αίτηση για επέκταση του προγράμματος. Υπάρχει δυνατότητα και αναγκαιότητα να βρεθεί μία λύση κοινά αποδεκτή στην Ελλάδα και τους εταίρους της. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο αυτή την εβδομάδα και όλοι θα εργαστούν για να βρεθεί λύση που να σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι «να κοιτάξει κανείς που βρισκόμαστε. Αν ζητηθεί επέκταση του προγράμματος, τότε θα δούμε αν θα μπορέσει να υπάρξει μία λύση. Αν το συμπέρασμα που θα βγει είναι ότι δεν ήμαστε στο σωστό σημείο, θα πρέπει να κοιτάξουμε νέες προϋποθέσεις. Μιλάμε για την επιμήκυνση και την γέφυρα».

«Η ρήξη δεν είναι λύση»


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, για τις εξελίξεις στο Eurogroup, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το αδιέξοδο είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη.

Παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που αποτελεί το μόνο δρόμο για μια θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας. Μια διαπραγμάτευση που πρέπει να διεξαχθεί με όρους υπευθυνότητας, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τινάξουμε όλα στον αέρα.

Η ρήξη δεν είναι λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου