Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Η ΕΒU Θα παραμείνει σε επαγρύπνηση σχετικά με τη ΝΕΡΙΤ

Αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) στη Γενεύη που έκανε δεκτή την ΝΕΡΙΤ ως πλήρες μέλος της ΕΒU, το ΒΗΜΑ μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Ζαν Πολ Φιλιπό...


Ο κ. Φιλιπό έκανε κατ αρχήν λόγο για τις προσπάθειες της Ένωσης να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει έναν νέον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. «Από τη στιγμή που ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στην Ελλάδα έκλεισε αιφνιδίως στις 11 Ιουνίου του 2013, πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, απλοί πολίτες και ραδιοτηλεοπτικοί φορείς σε όλο τον κόσμο και η EBU άσκησαν έντονες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει στην αρχή η Ένωση ήταν υπέρ του να μην κλείσει η ΕΡΤ, αλλά από τη στιγμή που η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε συνταγματικό το λουκέτο η EBU δεν είχε άλλες επιλογές παρά να πιέσει για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. «Η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν συνταγματικό. Δεδομένου ότι έχει ψηφιστεί ένας νέος νόμος για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ, ο οποίος θεωρούμε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, η EBU προσπαθεί να υποστηρίξει τον νέο φορέα καθώς αυτός ωριμάζει, και σταδιακά πληροί τα κριτήρια για να γίνει μέλος της EBU».


Ο πρέδρος της Ενωσης λέει ότι χρειάστηκε υπερβολικά πολύς χρόνος για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ. «Για την EBU είναι πολύ σημαντικό να διαθέτει η Ελλάδα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να δημιουργηθεί ο νέος φορέας, υπερβολικά πολύς. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά έβλαψε τη χώρα. Η ΕBU έχει παρέμβει πολλές φορές προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες», τονίζει.

«Ως κοινότητα των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών που βασίζεται στην αρχή της συμμετοχικότητας, ήταν - και είναι υψίστης σημασίας η ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση να λειτουργεί ως μέλος της EBU» σημειώνει ο κ. Φιλιπό.

Και προσθέτει»: «Έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε συνεχή υποστήριξη και βοήθεια στη NERIT μέσα από τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες μας, οι οποίες περιλαμβάνουν νομικές συμβουλές, εκπαίδευση στον σχεδιασμό στρατηγικής, καθώς και τις ευκαιρίες για να την ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών και τη συμμετοχή σε συμπαραγωγές».

Ο κ. Φιλιπό επισημαίνει ότι η NERIT έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της. «Θέσαμε ανοιχτά τις ανησυχίες σχετικά με τη νέα διαδικασία για το διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου NERIT τον Αύγουστο, για παράδειγμα. Αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερη η υποστήριξη σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που λειτουργεί μέσα και όχι έξω από την Ένωση», λέει.

Και καταλήγει λέγοντας ότι η EBU θα παραμείνει σε επαγρύπνηση για τη συμμόρφωση NERIT στις αξίες της Ένωσης. «Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μάθουν ότι NERIT θα δεχθεί να υποβληθεί σε επανεξέταση peer-to-peer, αποδεικνύοντας την ισχυρή δέσμευσή της στις αξίες της EBU», τονίζει.
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου