Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Λεωφόρος μεταναστών το Αιγαίο

Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο από τις γειτονιές του κέντρου που «στοιβάζονται» άνθρωποι από όλο τον κόσμο ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο μέσω της διαφυγής τους στην Ευρώπη. Ξεκινά (για την Ελλάδα τουλάχιστον) από το Αιγαίο, το οποίο εκτός από «τάφος» έχει μετατραπεί και σε «λεωφόρο» μεταναστών.

Η ραγδαία αύξηση της μετανάστευσης, κυρίως του...
προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες, ενισχύουν την ανάγκη για περισσότερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στο ζήτημα του εξοπλισμού, αλλά και στα τεράστια λειτουργικά έξοδα, τα οποία δεν μπορεί να επωμίζεται ο ελληνικός προϋπολογισμός. Στο πλαίσιο αυτό μαζί και με τις χρόνιες ευθύνες της Τουρκίας, έχει οριστεί για τις επόμενες ημέρες συνάντηση των επικεφαλής της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής σχετικά με το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. έχουν ζητήσει 63 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των αναγκών, ενώ τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός σχετικά με την αύξηση του προσφυγικού ρεύματος ήταν εντυπωσιακά, κυρίως όσον αφορά το φετινό καλοκαίρι. «Η ραγδαία αύξηση του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρώπης δεν έχει να κάνει με την αύξηση της οικονομικής μετανάστευσης αλλά του προσφυγικού ρεύματος», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι στη γειτονική Τουρκία έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από ένα εκατ. πρόσφυγες που παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στη χώρα τους, και αρκετοί από αυτούς ενδέχεται να επιχειρήσουν να έρθουν στην Ευρώπη σε περίπτωση που παραταθεί η εμπόλεμη κατάσταση.



Πηγή: Καθημερινή

Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στα στελέχη του Λ.Σ. για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν, ενώ θεώρησε άδικη την κριτική που έχει δεχθεί το Λιμενικό για «απάνθρωπη συμπεριφορά» απέναντι σε μετανάστες. «Εχουμε κάνει μία τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με συντριπτική, θα έλεγα, σε ποσοστό 99%, επιτυχία», τόνισε, λέγοντας ότι οι λιμενικοί έχουν σώσει χιλιάδες ζωές ανθρώπων που κινδύνευσαν να πνιγούν. «Τη φετινή χρονιά από τη θάλασσα έχουν διασωθεί περίπου 6.500 άνθρωποι, σε σύνολο 15.500 ανθρώπων που πέρασαν τα θαλάσσια σύνορά μας», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου