Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Πως θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το εμπάργκο της Ρωσίας στα φρούτα

Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνικές αρχές για τις παράπλευρες απώλειες που μπορεί να έχει η Ελλάδα λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και τις συγκρούσεις στην Ουκρανία που συνεχίζονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση που...
απειλούσε εδώ και καιρό την Ρωσία, αποφάσισε τελικά να τις επιβάλλει κυρώσεις. Μία από αυτές ήταν να κλείσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που βρίσκονται στην Ευρώπη, επιφανών Ρώσων, και αυτό προκάλεσε την οργή του Πούτιν.

Έτσι ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τα γεγονότα στην Ουκρανία, η Μόσχα θα επιβάλει εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων... Η υλοποίηση της απειλής αυτής θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς -και όχι μόνο- καθώς περίπου το 25% των εξαγωγών ελληνικού ροδακίνου (νωπό και κομπόστα) απορροφάται από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Επίσης και το 50% της ελληνικής παραγωγής φράουλας εξάγεται στην Ρωσία. Γενικά οι Ρώσοι τρώνε μανιωδώς τα ελληνικά φρούτα και συνολικά το 18% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Φυτοϋγειονομικών Ελέγχων της Ρωσίας, Σεργκέι Ντάνκβερτ δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Itar Tass, ότι την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να απαγορευθούν οι εισαγωγές φρούτων από την Ελλάδα.

Συναγερμός στις ελληνικές αρχές για αντιμετώπιση των επιπτώσεων


Εκτός από τα φρούτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν προβλήματα στην εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία. Για την αντιμετώπιση ενός πιθανού εμπάργκο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Μανιάτης έκανε σύσκεψη με τους ιθύνοντες του υπουργείου και τους έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν.

Συγκεκριμένα ζήτησε:
  • Μελέτη εκτίμησης κινδύνου για τον επόμενο χειμώνα στη βάση σεναρίων διακοπής τροφοδοσίας τόσο μέσω του αγωγού διαμετακόμισης από την Ουκρανία όσο και απευθείας από τη Ρωσία.
  • Προσδιορισμό συγκεκριμένων άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των δυνητικών διαταραχών εφοδιασμού.
  • Προσδιορισμό προληπτικών μέτρων τα οποία απαιτείται να είναι αμέσου εφαρμογής.
  • Αναγκαία μέτρα που απαιτείται να λαμβάνονται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των χωρών, λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή τους διάσταση. «Προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα σε ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού από πιθανές κρίσεις. Η προστασία των καταναλωτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ», δήλωσε με αφορμή τη σύσκεψη ο υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης στην Καθημερινή.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 65% της ετήσιας εγχώριας ζήτησης. Η Ελλάδα προμηθεύεται επίσης αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας (750 εκατ. κ.μ. ετησίως) και υγροποιημένο (LNG) από την Αλγερία (500 εκατ. κ.μ. ετησίως) μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.

Δεδομένης της αυξημένης εξάρτησης από τη Ρωσία, τα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς θα είναι αναπόφευκτα σε περίπτωση διαταραχής της ροής του ρωσικού αερίου. Οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν και το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, η παραγωγή του οποίου στηρίζεται σε ποσοστό 25% στο φυσικό αέριο.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ ενημέρωσε στην προχθεσινή σύσκεψη τον υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη ότι έχει ήδη πάρει προληπτικά μέτρα, τα οποία όμως μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς για διάστημα ενός μήνα. Σε περίπτωση που η κρίση διαρκέσει για μεγαλύτερο διάστημα, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπως και το 2009, το οποίο προβλέπει περιορισμό ή και μηδενισμό, εάν απαιτηθεί, των καταναλώσεων των μονάδων φυσικού αερίου και των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ΔΕΠΑ έχει «φουλάρει» τις δεξαμενές της Ρεβυθούσας με 130.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου, ποσότητα που μπορεί να καλύψει πλήρως τη ζήτηση για ένα δεκαήμερο. Έχει, παράλληλα, υπό παραγγελία δύο έκτακτα φορτία LNG, τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν την αγορά για ένα ακόμη εικοσαήμερο. Από εκεί και μετά, η τροφοδοσία θα εξαρτάται από το κατά πόσον εγκαίρως θα μπορεί να βρίσκει φορτία LNG στη Spot αγορά για να γεμίζουν οι αποθήκες της Ρεβυθούσας.

Πλήγμα και στις μεταφορές

Λόγω της κρίσης οι μεταφορείς αναγκάζονται να εισέλθουν στην Ρωσία μέσω της Λευκορωσίας και έτσι η διαδρομή από 3,5 μέρες γίνεται σε 5,5. Επειδή δυσκολεύονται στην γρήγορη μετακίνηση ευπαθών προϊόντων, το κόστος αυξάνεται. Παράλληλα, το 11% των Ελλήνων μεταφορέων δουλεύει μόνιμα στην Ρωσία και το 20% εργάζεται εκεί περιστασιακά.

Από ενδεχόμενη επιδείνωση των όρων μεταφοράς, θα πληγούν κλάδοι που εξάγουν ευπαθή προϊόντα όπως τα οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών. Σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών έχουν άνω του 35% της ρωσικής αγοράς τσιπούρας-λαβρακίου, με το υπόλοιπο να ελέγχεται κυρίως από τουρκικές εταιρείες.

Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου ανέφεραν ότι ο τουρισμός προς τη Χαλκιδική εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 15%, με προβλέψεις για μείωση του τουριστικού ρεύματος συνολικά για όλη την Ελλάδα από 10% έως 30%. Ως γνωστόν, οι αφίξεις Ρώσων τουριστών το 2013 υπερέβησαν το 1,4 εκατ. έναντι 1 εκατ. το 2012, σημειώνοντας αύξηση 45,87%. Το τουριστικό συνάλλαγμα της χώρας μας το 2013 έφτασε τα 1,342 δισ. ευρώ, αφού κάθε Pώσος τουρίστας ξοδεύει 1.079 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η μέση κατανάλωση του τουρίστα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 670 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου