Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Η Τρόικα ζητά ενιαίο ΦΠΑ στο 19%

Στην αλλαγή στον ΦΠΑ αλλά και το ασφαλιστικό αναμένεται να επικεντρωθεί η Τρόικα κατά τον ο φθινοπωρινό, με την Αθήνα να ζητά ελαφρύνσεις την ώρα που καλείται να... καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Οι δανειστές μας ζητούν την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ με την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή στο 19% από 23% που είναι σήμερα. Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν εισηγηθεί να καταργηθoύν τόσο ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% όσο και ο μειωμένος, που ανέρχεται σε 13%.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα ετοιμάζεται για μια επώδυνη διαπραγμάτευση καθώς έχει αναλάβει σκληρές δεσμεύσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η σύνταξη του Προϋπολογισμού 2015, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, οι αναλογιστικές μελέτες για νέο ασφαλιστικό, οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, το νέο καθεστώς ΦΠΑ, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και η αναψηλάφηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, με δεύτερο κύκλο παρεμβάσεων σε γάλα, φαρμακεία, ψωμί και άλλες αγορές.

Η ελληνική πλευρά προτίθεται να ζητήσει φοροελαφρύνσεις τη στιγμή που θα πρέπει να αιτιολογήσει πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ από τους νέους δημοσιονομικούς κινδύνους των ειδικών μισθολογίων, αλλά και των επιστροφών κονδυλίων της ΚΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου