Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ανταλλαγή με ίσης αξίας έκταση η πρόταση του Δημάρχου στο ΤΑΙΠΕΔ

Ανταλλαγή με ίσης αξίας ακίνητα, είναι η πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Κατερίνης, ώστε να γλιτώσει από την «μέγγενη» του ΤΑΙΠΕΔ η τεράστια έκταση (θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας) του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στην Πέτρα.

Τους τρόπους αντίδρασης του...
Δήμου Κατερίνης, στην τελεσίδικη απόφαση παραχώρησης από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης 21 χιλιάδων στρεμμάτων στην Πέτρα, συζήτησε το βράδυ της Τρίτης το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, στο οποίο παραβρέθηκε και ο βουλευτής Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κατερίνης, υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η έκταση (από την οποία 93 στρέμματα στα οποία περιλαμβάνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην ΨΝΠΟ διεκδικεί και η Εκκλησία) «προς όφελος της κοινωνίας», καταθέτοντας την πρόταση για ανταλλαγή της συγκεκριμένης έκτασης με άλλα ακίνητα του Δήμου Κατερίνης ίσης αξίας.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η όλη έκταση «βγαίνει στο σφυρί» από το ΤΑΙΠΕΔ για να βάλει στα ταμεία του το κράτος μόλις 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως υποστήριξε ο κ. δήμαρχος, η αξία της έκτασης είναι πολύ μεγαλύτερη και ως εκ τούτου, ο δήμος μπορεί να αντιπροτείνει στο Ταμείο την ανταλλαγή της με άλλα δημοτικά ακίνητα ίσης αξίας.

Γιώργος Κωνσταντόπουλος: Αιφνιδιάστηκα!

«Αιφνιδιασμένος» δήλωσε από την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ τη συγκεκριμένη έκταση, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος. «Σημαντικά ακίνητα παραχωρήθηκαν σε όλη τη χώρα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, τρεις μέρες μετά τις Ευρωεκλογές», σημείωσε ο βουλευτής Πιερίας. Συνεχίζοντας δήλωσε, πως ο ίδιος δεν περίμενε ότι θα ερχόταν η σειρά της Πιερίας, όταν αυτήν τη στιγμή, πολλά ακίνητα μεγάλης αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας δεν έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. «Περίμενα ότι από εκεί θα ξεκινούσαν», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, θέλοντας προφανώς να δικαιολογηθεί, για τα αποτελέσματα ενός νόμου που και ο ίδιος ψήφισε.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, πολλές φορές ανέφερε τη λέξη «αιφνιδιάστηκα», ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητο» το τίμημα, αφού δάσος και εγκαταστάσεις του πρώην ΨΝΠΟ, αποτιμήθηκαν μόλις 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο βουλευτής Πιερίας, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του δημάρχου για ανταλλαγή, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο, προβλέπεται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι τοποθετήσεις


Η πρόταση του δημάρχου, αντιμετωπίστηκε με «σκεπτικισμό» από την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον Χρήστο Καραφουλίδη να κάνει λόγο για «μίνιμουμ διαπραγμάτευση». Κάποια στιγμή, είπε ο κ. Καραφουλίδης, θα πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε τέτοιου είδους αιφνιδιασμούς, συμπληρώνοντας ότι ξεκινάει μια μάχη χαρακωμάτων και εκτιμώντας πως τελικά το ΤΑΙΠΕΔ «ούτε τη χάρη της ανταλλαγής θα μας κάνει».

«Ήταν λογικό να έρθει και η σειρά μας», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Μάντζιος, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Ο κ. Μάντζιος, θύμισε ότι η παραχώρηση της έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε μέσα από νόμους που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία. «Η πολιτική του μνημονίου είναι να τα δώσει όλα σε ιδιώτες» είπε, συμπληρώνοντας πως όλα θα πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί, κάτι που «υποχρεώνει ακόμη και αυτούς που ψήφισαν αυτούς τους νόμους, να έρθουν σε αντίθεση με βασικές τους πεποιθήσεις». Όσον αφορά την αξιοποίηση της έκτασης (αν και δεν έγινε αναλυτική συζήτηση) ο κ. Μάντζιος τάχθηκε κατά της δημιουργίας Μοναστηριού, όπως επιθυμεί η Μητρόπολη.

«Ούτε το κράτος, ούτε οι δήμοι μπορούν να κάνουν τον επιχειρηματία, αλλά ούτε και η Εκκλησία μπορεί να ζητά πάντα και να διεκδικεί τα πάντα», είπε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μηλιώτης. Ο κ. Μηλιώτης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του δημάρχου για ανταλλαγή με την προϋπόθεση ότι αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από το Δήμο σε συνεργασία και με ιδιώτες. Πάντως, σημείωσε ότι πιθανόν το επόμενο βήμα από πλευράς κράτους είναι «να βάλει χέρι και σε δημοτικές εκτάσεις», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ακίνητα του δήμου που μένουν αναξιοποίητα, όπως η πλατεία Δημοκρατίας.

«Επιχειρείται να πάει η συζήτηση στο τίμημα της έκτασης και δεν αναδεικνύεται το ζητούμενο που είναι να πούμε όχι στην εκποίηση», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σαλπιστής. Ο κ. Σαλπιστής, υποστήριξε ότι το κράτος ακολούθησε για μια σειρά εκτάσεων τη λογική της απαξίωσης, ώστε να μπορέσει να πείσει τις κοινωνίες τη στιγμή της εκποίησής τους. Σχολιάζοντας την απόφαση παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης στην Πέτρα, είπε ότι δεν γίνεται επειδή το κράτος θέλει να καλύψει «κενά» του, αλλά «για να βρει διέξοδο το συσωρευμένο κεφάλαιο».

Κατά της πρότασης του δημάρχου, τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης, λέγοντας πως δεν εκφράζει η πρόταση των ισοδύναμων μέτρων.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Χιονίδης, υπεραμύνθηκε της πρότασης που κατέθεσε, κάνοντας λόγο για μια πραγματικότητα την οποία πρέπει ο Δήμος να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό. Ο δήμαρχος Κατερίνης χαρακτήρισε «μόνοδρομο» τη συζήτηση με το ΤΑΙΠΕΔ, ζητώντας από το συμβούλιο «αν πιστεύει ότι ο Δήμος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στη συγκεκριμένη έκταση, να υπερψηφίσει την πρότασή του»

Β.Ζ.

eptanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου