Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η ανθρωπογεωγραφία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης

Ποιοι επανεκλέγονται, ποιοι είναι οι νέοι
Μετά και από την πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη επίσημη ανακήρυξη της σταυροδοσίας των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και συμβούλων δημοτικών και τοπικών ενοτήτων από το Πρωτοδικείο Κατερίνης την προηγούμενη Παρασκευή, έχει πλέον...
σχηματιστεί η πλήρης εικόνα που θα έχει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης (και πριν υποβληθούν ενδεχόμενες ενστάσεις).
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την εικόνα, μπορούμε να έχουμε και μια πρώτη αποτίμηση της ανθρωπογεωγραφίας και των χαρακτηριστικών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι απαρτίζεται από 4 παρατάξεις (5 στο προηγούμενο), εκ των οποίων οι 3 επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης αποτελούν νέες παρουσίες. Αναφερόμαστε βεβαίως στον Χρήστο Γιαννούλη, στο Νίκο Μακρίδη και στον Μπάμπη Παπαδόπουλο, ενώ φυσικά σταθερός παραμένει ο επικεφαλής του πλειοψηφούντος συνδυασμού και επανεκλεγείς δήμαρχος Σάββας Χιονίδης.

Υπερτερούν (ξανά) οι άνδρες

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από 34 άνδρες και 7 γυναίκες (μόλις 17,3%). Καλύτερη αναλογία όσον αφορά στη γυναικεία αντιπροσώπευση, με δεδομένο ότι στο υπάρχον Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχαν μόλις 3 γυναίκες (Πόπη Μπατάλα-Τζουμέρκα, Βικτώρια Παπατολίκα-Σιτζόγλου και Ασημίνα Πούλιου και οι 3 από την παράταξη "Πολίτες σε Δράση"). Εξ αυτών, η κα Μπατάλα-Τζουμέρκα επανεκλέγεται, αντίθετα με την κα Παπατολίκα-Σιτζόγλου, ενώ η κα Πούλιου δεν έθεσε ξανά υποψηφιότητα.

Μαζί με την κα Μπατάλα-Τζουμέρκα, τις γυναικείες παρουσίες στους "Πολίτες σε Δράση" συμπληρώνουν οι κυρίες Ροδή Ελευθεριάδου-Μελετλίδου και Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου (και οι 3 στην εκλογική περιφέρεια Κατερίνης). Στην αντίπερα όχθη και στο συνδυασμό "Άλλος Δρόμος", άλλες 3 γυναίκες θα δώσουν τη δική τους μάχη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τις κυρίες Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη, Γνωσούλα Χαϊλατζίδου και Μαίρη Αρβανίτη (οι 2 πρώτες από την εκλογική περιφέρεια Κατερίνης και η 3η από την εκλογική περιφέρεια Πέτρας). Την γυναικεία ομάδα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου συμπληρώνει η κα Παρθένα (Νόπη) Ναβροζίδου, από το συνδυασμό "Νέα Εποχή για το δήμο Κατερίνης", που εκλέγεται στην εκλογική περιφέρεια Κορινού.

22 νέα πρόσωπα

Όσον αφορά την ανανέωση προσώπων στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή ήταν πολύ μεγάλη, αφού ξεπέρασε το 50%. Για την ακρίβεια ανέρχεται σε 53,66%, αφού συνολικά μόνο 19 δημοτικοί σύμβουλοι από τους ήδη 41 υπάρχοντες (ποσοστό 46,34%) κατάφερε να επανεκλεγεί και θα ξανακαθήσει στα έδρανα της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από αυτούς τους 19, οι 16 προέρχονται από τους "Πολίτες σε Δράση", 1 από τον "Άλλο Δρόμο" (ο Γ. Κυριακίδης προερχόμενος από την παράταξη Ν. Μηλιώτη και πρώτος σε σταυρούς), 1 από τη "Νέα Εποχή" ((Γ. Κοκαβίδης προερχόμενος από την παράταξη Χ. Καραφουλίδη, επίσης πρώτος σε σταυρούς) και 1 από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" (Σταύρος Ανανιάδης, που εκλέγεται ξανά πρώτος σε σταυρούς).

Από το συνδυασμό "Πολίτες σε Δράση" αυτοί που επανεκλέγονται είναι οι: Θανάσης Λιακόπουλος (πρώτος σε σταυρούς), Στέργιος Μπουσνάκης, Θωμάς Παπαδημητρίου, Νίκος Παπαζιώγας, Χρήστος Λεμονόπουλος, Γιώργος Ίτσιος, Πόπη Μπατάλα-Τζουμέρκα, Παναγιώτης Μπερεδήμας, Χρήστος Γκουγκουρέλας, Αλέξανδρος Γιουμίδης, Αναστάσιος Παπαζήσης, Λάζος Ντόντης, Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, Παναγιώτης Αθανασιάδης, Ευστάθιος Κεραμιδιώτης και Δημήτρης Βαϊνάς.
"Πρωτάκια" στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι οι: Ροδή Ελευθεριάδου-Μελετλίδου, Θεόδωρος Παυλίδης, Φώτης Δρούγκας, Γιώργος Γαβρίδης, Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, Νίκος Κατανάς, Κώστας Τσιουκάνης και Αλέξανδρος Καλτσίδης από τους "Πολίτες σε Δράση".

Από τον "Άλλο Δρόμο" το βάπτισμα του πυρός στα δημοτικά έδρανα θα πάρουν μαζί με το Χρ. Γιαννούλη οι: Βασίλης Μίγκος, Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη, Χρήστος Λιανός, Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, Δημήτρης Αγαθαγγελίδης, Γιάννης Φάκας και Μαίρη Αρβανίτη.

Από τη "Νέα Εποχή" δίπλα στο Ν. Μακρίδη θα καθήσουν οι: 
Λάζαρος Σαρηγιαννίδης, Περικλής Αμοιρίδης και Νόπη Ναβροζίδου, ενώ το ντεμπούτο του στο Δημοτικό Συμβούλιο θα κάνει και ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωης" Μπ. Παπαδόπουλος.

Αυτοί που φεύγουν
Από τους δημοτικούς συμβούλους αυτής της θητείας δεν θα ανήκουν στη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου είτε επειδή επέλεξαν να αποσυρθούν είτε επειδή δεν επανεκλέχθηκαν οι: Γιώργος Χατζηκώστας, Ασημίνα Πούλιου, Ζήνων Σατραζέμης, Αντώνης Παπαγιαννούλης, Χαράλαμπος Καρατζόγλου, Νίκος Νατσιός και Νίκος Μπουρονίκος από το συνδυασμό Χιονίδη, Νίκος Μηλιώτης, Θανάσης Γκούνας, Γιάννης Μαλτζάρης, Νίκος Φωτιάδης, Στέφανος Νατσιός, Χαράλαμπος Αθανασιάδης, Χρήστος Μπογιατζής, Κων/νος Μπίνιας και Νίκος Αβραμίδης (που πήρε τη θέση του εκλιπόντος Θ. Στυλιανίδη και ανεξαρτητοποιήθηκε) από το συνδυασμό Μηλιώτη, Χρήστος Καραφουλίδης και Σάββας Οφείδης από το συνδυασμό Καραφουλίδη, ο Νίκος Σαλπιστής από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και ο Αντώνης Μάντζιος που είχε εκλεγεί με την "Πρωτοβουλία Πολιτών".

Μαρία Τσιώνη


olympiobima.gr