Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Τo μυστικό για τέλειες κρέπες

Έχοντας δοκιμάσει πολλές συνταγές κατέληξα σε μία που θυμίζει την πιο καλοφτιαγμένη γαλλική κρέπα που θα φάτε στην καλύτερη κρεπερί.
Αρκεί να ακολουθήσετε τα βήματα.

Το μυστικό είναι η μπύρα. 


Ναι η μπύρα, μπορεί να φαίνεται περίεργο, όμως δίνει μία άλλη υφή στο μίγμα αφού η μαγιά της δημιουργεί φυσαλίδες αέρα και μία μικρή ζύμωση. Η κρέπα γίνεται πιο τραγανή και αφράτη χωρίς να αφήνει την παραμικρή γεύση μπύρας.

Πέρα από αυτό παίζουν και πολλά άλλα τον ρόλο τους.


1. Κατ'αρχάς μην φοβηθείτε τα πολλά αυγά. Χρησιμοποιήστε όσα λέει η συνταγή και όχι
λιγότερα. Αυτά δίνουν τη γεύση και την ωραία υφή, και μην ανησυχείτε δεν θα μυρίζει
καθόλου αυγό.

2. Η ποιότητα των υλικών φυσικά όπως και σε κάθε ζύμη και γλυκό. Ας πούμε το βούτυρο γάλακτος θα κάνει διαφορά σε σχέση με την μαργαρίνη.

3. Το γάλα να είναι ζεστό (περίπου στους 40 βαθμούς) και το βούτυρο λιωμένο, το αφήνετε να λιώσει και όχι να κάψει.

4. Το αλάτι και η ζάχαρη σε μικρή ποσότητα είναι απαραίτητα γιατί βγάζουν τα αρώματα των υλικών.

5. Αφού φτιάξετε το μίγμα αφήστε το λίγες ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Ακόμα καλύτερα να το αφήσετε στο ψυγείο όλο το βράδυ, για την επόμενη μέρα. Bοηθάει στο να σταθεροποιηθεί το μίγμα και να βγουν αρώματα και μια πιο πλούσια γεύση.

5. Όσον αφορά το ψήσιμο, με ένα πινελάκι αλείψτε πολύ ελαφριά το τηγάνι (αντικολλητικό) με βούτυρο, ώστε να μην κολλήσει η πρώτη κρέπα, αλλά να μην καταστραφεί κιόλας από το πολύ βούτυρο.

6. Η μέτρια θερμοκρασία είναι η καλύτερη για να μην καούν αλλά να κάνουν ωραία τραγανή κρούστα.

Η συνταγή


(για περίπου 15 μεγαλες κρέπες)
  • 390 γρ. γάλα φρέσκο
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 4 μικρά αυγά ή 3 μεγάλα
  • 80 γρ. μπύρα (οποιαδήποτε μπύρα lager)
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • βανίλια προαιρετικά για γλυκές κρέπες



Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι τους 40 βαθμούς περίπου και λιώνουμε το βούτυρο.

Προσθέτουμε το ένα στο άλλο. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα.

Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο και την βανίλια.

Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αν βλέπουμε σβώλους από αλεύρι συνεχίζουμε να χτυπάμε γρήγορα μέχρι να διαλυθούν.

Προσθέτουμε και την μπύρα και ανακατεύουμε. Το μίγμα θα είναι σχετικά αραιό, αλλά δεν προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι.

Αν συνεχίζουν να υπάρχουν σβώλοι, θα διαλυθούν όσο αφήσουμε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Το ιδανικό θα ήταν όλο το βράδυ. Πριν χρησιμοποιήσουμε χτυπάμε καλά με το σύρμα.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι που ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, αλείφουμε με πινέλο ελάχιστη ποσότητα βουτύρου.

Αφού ζεσταθεί καλά, με μία κουτάλα βάζουμε μίγμα στο κέντρο του τηγανιού και κουνάμε κυκλικά με το χέρι το τηγάνι για να πάει παντού.

Ψήνουμε στην μία μεριά μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει. Γυρίζουμε από την άλλη μεχρι να ψηθεί και να κάνει τραγανή κρούστα.

Οι κρέπες καταναλώνονται εκείνη την ώρα γιατί μετά παίρνουν υγρασία και χάνουν την τραγανή υφή τους. Αν θέλουμε να τις καταναλώσουμε μετά, τις ζεσταίνουμε λίγο μέχρι να ξαναγίνουν τραγανές.

Γεμίζουμε με ότι θέλουμε, τυριά/αλλαντικά ή σοκολάτα, μπισκότο, διάφορες κρέμες ή απλά με άχνη και λίγες φράουλες.


Ελένη Εντζερίδου*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου