Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Οι Άραβες «οργώνουν» την Ελλάδα και κάνουν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ

Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στην ενέργεια, στο real estate, στα τρόφιμα, στις τράπεζες και στον τουρισμό κάνουν επιχειρηματίες από τις αραβικές χώρες.

Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στην ενέργεια, στο real estate, στα τρόφιμα, στις τράπεζες και...
στον τουρισμό κάνουν επιχειρηματίες από τις αραβικές χώρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, επιχειρηματίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ντουμπάι έχουν κάνει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, επενδύσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν γίνει στον Αστέρα Βουλιαγμένης ενώ υπάρχουν και επιχειρηματίες από το συγκεκριμένο μέρος και στην επένδυση του Ελληνικού.

Επίσης έχουν κάνει και επενδύσεις στον τομέα των τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα:
  • Στο μετοχικό κεφάλαιο της αλυσίδας Aquis Hotels & Resorts που διαχειρίζεται δεκάδες ελληνικά ξενοδοχεία φέρεται να συμμετέχει και ο σεΐχης του Αμπού Ντάμπι Ταχνούν Μπν Σαΐντ Ναχαγιάν.
  • Στον τομέα της Ενέργειας η Κρατική Εταιρεία Ενέργειας του Αμπου Ντάμπι TAQA, έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ
  • Το κρατικό fund Abu Dhabi Investment Authority συμμετέχει έναντι 400 εκατ. ευρώ στο επενδυτικό σχήμα που απέκτησε τον Αστέρα. (Στον Αστέρα, όμως, συμμετοχή έχουν και άλλοι Αραβες, όπως το Public Institution for Social Security State of Kuwait, που είναι το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ).
  • Η Al Dahra Agricultural Spain από το Αμπού Ντάμπι έχει μπει στους «Μύλους Λούλη»
  • Η Al Maabar από το Αμπού Ντάμπι έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Lamda Development S A για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Από την Σαουδική Αραβία έχουν γίνει οι εξής επενδύσεις: Ο όμιλος Olayan που εδρεύει στη Γλυφάδα αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό μέτοχο της Chipita. Η οικογένεια Olayan έχει τοποθετηθεί και στην Global Finance, αλλά και σε ακίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός των ελληνικών ορίων.

Κουβέιτ:
Οι Kuwait Investment Authority, Kuwait Petroleum Corporation και Kuwait Travel and Tourism Agencies Association έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν bussiness plan που τους κατατέθηκαν για τομείς όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και οι κατασκευές, όπως σημειώνει η «Καθημερινή της Κυριακής», επικαλούμενη ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους.

Κατάρ:

  • Η Qatar Petroleum International μπήκε με ποσοστό 25%, έναντι 58 εκατ. δολαρίων, στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το Κατάρ εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο συμμετοχής σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
  • Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει αγοράσει το νησί Οξιά.
  • Συμφέροντα που συνδέονται με τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ αγόρασαν ιστορικό ξενοδοχείο στην Κέρκυρα.

Nτουμπάι: Funds από το Ντουμπάι συμμετείχαν επίσης στις αυξήσεις κεφαλαίου σχεδόν όλων των ελληνικών τραπεζών.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ο Σαουδάραβας πρίγκιππας επισκέφτηκε τον Αντώνη Σαμαρά και δήλωσε πως ενδιαφέρεται να επενδύσει στον κλάδο του τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να διεκδικεί με τη Four Seasons το μάνατζμεντ του Αστέρα. Την επόμενη μέρα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπέγραψε με την ελληνική κυβέρνηση μια διακρατική συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, διατυπώνοντας επισήμως την πρόθεση των Εμιράτων για νέες κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου