Υπεγράφη (στις 26 Μαΐου) η Υπουργική Απόφαση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα φέρουν το «Ελληνικό Σήμα». Αυτό έκανε γνωστό ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, στην ομιλία του...
σε εκδήλωση του ΣΕΒΙΤΕΛ με θέμα:
«Το ελληνικό ελαιόλαδο στις μεγάλες αγορές». Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου έκανε ακόμα γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει συζήτηση για την απονομή του Ελληνικού Σήματος και στα ελαιοκομικά προϊόντα. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη καθιέρωσης διαγωνισμού για το ελαιόλαδο, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες όπως την Ιταλία.
Επιπλέον, ο κ. Κομνηνός σημείωσε ότι το Ελληνικό Σήμα θα ξεκινήσει να «μπαίνει» στα γαλακτοκομικά προϊόντα από τον επόμενο μήνα ενώ έτοιμη να υπογραφεί είναι και η αντίστοιχη υπουργική απόφαση για τα αλκοολούχα προϊόντα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση του ΣΕΒΙΤΕΛ τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ολοκληρωμένων προγραμμάτων υποστήριξης των ελαιοκομικών προϊόντων. Τόνισε επίσης ότι η χώρα χάνει το 70% της ποιότητας του ελαιολάδου στα ελαιοτριβεία.
Προϋποθέσεις για το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά
Υπενθυμίζουμε ότι δύο από τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ένα γαλακτοκομικό προϊόν ώστε να φέρει το «Ελληνικό Σήμα» είναι το νωπό γάλα να παράγεται σε εγχώριες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και η επεξεργασία σε εγκατεστημένες στην Ελλάδα μονάδες επεξεργασίας και συσκευασίας. Φορέας απονομής του σήματος είναι ο ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αλκοολούχα προϊόντα
Επίσης σύμφωνα με τον κανονισμό (που προηγείται της Υ.Α.) για τα αλκοολούχα προϊόντα, φορέας απονομής του Ελληνικού Σήματος ορίζεται το Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ βασικά σημεία για την απονομή του είναι:
α) να παρασκευάζεται και εμφιαλώνεται εντός των ορίων της Ελλάδας από εγκεκριμένους κατά νόμον ποτοποιούς.
β) να είναι σύμφωνο με τις διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για τα αλκοολούχα ποτά.
σε εκδήλωση του ΣΕΒΙΤΕΛ με θέμα:
«Το ελληνικό ελαιόλαδο στις μεγάλες αγορές». Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου έκανε ακόμα γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει συζήτηση για την απονομή του Ελληνικού Σήματος και στα ελαιοκομικά προϊόντα. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη καθιέρωσης διαγωνισμού για το ελαιόλαδο, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες όπως την Ιταλία.
Επιπλέον, ο κ. Κομνηνός σημείωσε ότι το Ελληνικό Σήμα θα ξεκινήσει να «μπαίνει» στα γαλακτοκομικά προϊόντα από τον επόμενο μήνα ενώ έτοιμη να υπογραφεί είναι και η αντίστοιχη υπουργική απόφαση για τα αλκοολούχα προϊόντα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση του ΣΕΒΙΤΕΛ τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ολοκληρωμένων προγραμμάτων υποστήριξης των ελαιοκομικών προϊόντων. Τόνισε επίσης ότι η χώρα χάνει το 70% της ποιότητας του ελαιολάδου στα ελαιοτριβεία.
Προϋποθέσεις για το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά
Υπενθυμίζουμε ότι δύο από τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ένα γαλακτοκομικό προϊόν ώστε να φέρει το «Ελληνικό Σήμα» είναι το νωπό γάλα να παράγεται σε εγχώριες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και η επεξεργασία σε εγκατεστημένες στην Ελλάδα μονάδες επεξεργασίας και συσκευασίας. Φορέας απονομής του σήματος είναι ο ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αλκοολούχα προϊόντα
Επίσης σύμφωνα με τον κανονισμό (που προηγείται της Υ.Α.) για τα αλκοολούχα προϊόντα, φορέας απονομής του Ελληνικού Σήματος ορίζεται το Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ βασικά σημεία για την απονομή του είναι:
α) να παρασκευάζεται και εμφιαλώνεται εντός των ορίων της Ελλάδας από εγκεκριμένους κατά νόμον ποτοποιούς.
β) να είναι σύμφωνο με τις διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για τα αλκοολούχα ποτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου