Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Σε κίνδυνο η λειτουργία του Κέντρου Δηλητηριάσεων


Η λειτουργία του μοναδικού Κέντρου Δηλητηριάσεων σε όλη την Ελλάδα, το έργο του οποίου είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη δημόσια υγεία, βρίσκεται σε...
μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.


Εδώ και καιρό υπηρετούν μόλις 4 γιατροί, ενώ προβλέπονται 9 οργανικές θέσεις. Επίσης, δύο φαρμακοποιοί έχουν φύγει και δεν έχουν αντικατασταθεί, με αποτέλεσμα το Κέντρο Δηλητηριάσεων αυτή τη στιγμή να έχει μόνο ένα φαρμακοποιό.

Καθώς το Κέντρο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, οι βάρδιες καλύπτονται με την αυτοθυσία του εξουθενωμένου προσωπικού, με τον κίνδυνο για ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών ή καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών να είναι υπαρκτός.

Το Κέντρο Δηλητηριάσεων δέχεται καθημερινά 100 κλήσεις κατά μέσο όρο από νοσοκομεία και σπίτια. Διαθέτει δε ένα τεράστιο αρχείο φυσικών και χημικών ουσιών με το αντίδοτό τους και οδηγίες αντιμετώπισης των παρενεργειών τους.

Η συνεχής επικαιροποίηση του αρχείου αυτού με νέες χημικές ενώσεις που υπάρχουν στα φυσικά και βιομηχανικά προϊόντα, γίνεται αυτή τη στιγμή με μεγάλο κόπο, λόγω του μειωμένου προσωπικού.

Το υπουργείο Υγείας ενώ γνωρίζει την κατάσταση δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα τίποτα για να καλύψει τις κενές θέσεις γιατρών και φαρμακοποιών και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, σε μια εποχή μάλιστα που οι διατροφικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, οι νέες ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αμέτρητες και ο κίνδυνος δηλητηριάσεων είναι αυξημένος.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους για συνειδητή υποβάθμιση του Κέντρου από την ηγεσία του υπουργείου, με πιθανό απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση του τηλεφωνικού κέντρου.

Όπως τονίζει ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, η ΔΗΠΑΚ ανέδειξε το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, η οποία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, ωστόσο δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πολιτεία. «Το υπουργείο ξέρει ότι έχουν φύγει 5 γιατροί από τους 9 και έχουν μείνει 4, τρελαίνονται οι άνθρωποι στην εφημερία, έχει μείνει ένας φαρμακοποιός, το αρχείο δεν αξιοποιείται πλήρως, δεν υπάρχει το προσωπικό για να εμπλουτίσει το αρχείο με νέες ουσίες που βγαίνουν, ούτε υπάρχει μια πάγια τακτική ώστε να υπάρχουν μονίμως 2-3 εκπαιδευόμενοι».

«Πώς θα λειτουργεί το κέντρο;» ρωτά εύλογα, «γι' αυτό λέμε ή θα το υποβαθμίσουν και γαία πυρί μιχθήτω ή θα το ιδιωτικοποιήσουν και μετά θα πάνε για χρονοχρέωση. Τι ήπιε το παιδί σας κυρία μου; Πόση ώρα μιλάτε; Ρίψατε κέρμα για να σας δώσουμε συμβουλές...», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αντί ο υπουργός Υγείας να φροντίσει για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών και φαρμακοποιών, καθώς και για την ύπαρξη σταθερού αριθμού εκπαιδευόμενων, που θα συνεχίζουν το έργο του Κέντρου Δηλητηριάσεων, ο κ. Α. Γεωργιάδης φέρεται να συνεχίζει την υποβάθμιση δημοσίων υπηρεσιών υγείας για να ακολουθήσει η εκχώρησή τους σε ιδιώτες.


ΠΗΓΗ:NEWSBOMB


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου