Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ο Σαμαράς δηλώνει ότι δεν κοιμάται τα βράδια

Απολύτως αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας και τις μελλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Στη συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα πριν ανακοινωθεί από την Eurostat το... ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πέτυχε η Ελλάδα το 2013, ο κ. Σαμαράς αναλύει διεξοδικά τις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας και των αποκρατικοποιήσεων.

Δηλώνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή και έχει ως ορίζοντα το 2016 και συμπληρώνει: «Αποσταθεροποίηση θα ήταν να χάναμε με μεγάλη διαφορά στις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Αναφέρει το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τις φυσικές πηγές ενέργειας ως κινητήριους μοχλούς της οικονομίας. Παράλληλα όμως δεν κρύβει την ανησυχία του για την ρευστότητα, ενώ δηλώνει ότι μένει άγρυπνος τα βράδια για τρεις λόγους: Την προάσπιση της δημοκρατίας, τη μείωση της ανεργίας και τον πόλεμο κατά του εξτρεμισμού.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι περιμένει μείωση των επιτοκίων ακόμη περισσότερο επισημαίνοντας: «Περιμένουμε από τη μια ότι τα επιτόκια των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων θα υποχωρήσουν και από την άλλη ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων».

Χαρακτηριστικά, επίσης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε μεταξύ άλλων στο Bloomberg:
  • «Δεν θέλαμε να δανειστούμε περισσότερα χρήματα από όσα χρειαζόμασταν».
  • «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό και επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε στις αγορές αν αυτό κριθεί απαραίτητο»
  • «Φτάσαμε στον πάτο του πηγαδιού και τώρα μπορούμε να πάμε μόνο προς τα πάνω».
  • «Στο μέλλον θα ζητήσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε με χαμηλότερο επιτόκιο».
  • «Αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους, όπως έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε νέα ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, περιμένουμε και από αυτούς να κάνουν το ίδιο».
  • «Η Ελλάδα ύψωνε κόκκινη κορδέλα στους επενδυτές, τώρα στρώνει κόκκινο χαλί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • «Κάθε ημέρα, έρχονται ολοένα και περισσότεροι: για παράδειγμα η Hewlett Packard, η IBM, η Huawei και η ZTE. Επίσης περισσότερα εκατοντάδες στρέμματα γης θα αναπτυχθούν στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου από Έλληνες και ξένους επενδυτές, μια επένδυση 7-8 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια».
  • «Περιμένουμε ότι το 2015 δεν θα έχουμε μόνο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να αποπληρώσουμε μόνοι μας τα χρέη μας χωρίς δανεισμό. Υπάρχουν λίγες οικονομίες που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο σήμερα».
  • «Η πρώτη μου αγωνία είναι η ρευστότητα. Είναι τρελό να έχεις επιχειρήσεις που μπορούν να πετύχουν αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση».
  • «Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας: το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τις φυσικές πηγές ενέργειας. Έχουμε μαγνήσιο, βωξίτη, σπάνια πετρώματα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».
  • «Είμαστε ιδανικά τοποθετημένοι για τις μεταφορές και τα logistics, από το κανάλι του Σουέζ στον Πειραιά και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη».
  • «Αυτά που με κρατούν άγρυπνο είναι η προάσπιση της δημοκρατίας, η μείωση της ανεργίας και ο πόλεμος του εξτρεμισμού. Είναι τρία πράγματα που μπορούν να σου χαρίσουν νύχτες αϋπνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου