Το βάπτισμα του πυρός το πήρε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Από τότε έχουν περάσει τρεισήμισι χρόνια και έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, μιλά αποκλειστικά στο «Ο.Β.» για... τα όσα κέρδισε αυτό το διάστημα ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και καταθέτει το όραμά του για την ανάπτυξη τη δήμου.
Αναφέρεται σε όσα έγιναν ή δεν έγιναν από τη δημοτική αρχή και σχολιάζει τη γεύση που πήραμε από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αλλά και την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μη δώσει χρίσματα σε υποψηφίους.
Συνέντευξη στη Μαρία Τσιώνη
Κύριε Δημόπουλε, αυτή είναι η δεύτερη φορά που θέτετε υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου Δίου-Ολύμπου. Τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει αυτή τη φορά σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του 2010, που θα συντελέσει στην εκλογική σας νίκη;
Έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Όταν συμμετείχα στις εκλογές του 2010 δεν ήμουν αυτοδιοικητικός, προερχόμουν από τον κεντρικό πολιτικό στίβο με δύο υποψηφιότητες αναγνωριστικές στο νομό Πιερίας. Μου άρεσε η τοπική αυτοδιοίκηση και ο δήμος αυτός είναι μια πρόκληση. Είναι από τους ομορφότερους δήμους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, γιατί έχει ως επίκεντρο τον Όλυμπο. Αυτά τα τρία χρόνια, δε θα πω στα έδρανα, αλλά στα θρανία του δημοτικού συμβουλίου, ήταν για μένα πάρα πολύ χρήσιμη εμπειρία. Αυτά τα τρία χρόνια ήταν ένα σχολείο, γιατί έμαθα πως λειτουργεί ένα δημοτικό συμβούλιο. Πιστεύω ότι ήταν επιλογή του Θεού να είμαστε στην αντιπολίτευση και να μάθουμε το δήμο. Στη διαδρομή ισορρόπησα ψυχολογικά και η ομάδα ρίχτηκε στη μελέτη κάθε γωνιάς του δήμου και στο τι μπορεί να προσφέρει για να βρεθεί στο επίπεδο που αρμόζει στη φήμη, την ιστορία και τη μυθολογία του. Πλέον αισθάνομαι αυτοδιοικητικός και για το λόγο αυτό δεν συμμετείχα στις βουλευτικές εκλογές. Έστω και στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, ο δήμος είναι μια πρόκληση για ανάπτυξη και εφαρμογή προγράμματος, το οποίο θα έπρεπε να είχε έρθει στην περιοχή ίσως και μετά τον πόλεμο.
Ο συνδυασμός σας ανακοινώνει τα ονόματα δημοτών που συμμετέχουν στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου σας. Σε τι εξυπηρετεί υπό τη σκέψη ότι οι ψηφοφόροι θα ήθελαν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των συμμετεχόντων;
Απαντώ ευθέως: για λόγους μάρκετινγκ. Επειδή μέσα στην πολιτική υπάρχει και το μάρκετινγκ και η επικοινωνία, μέσα στην τακτική μας είναι να ανακοινώνουμε δύο-τρία πρόσωπα την εβδομάδα. Δίνουμε κάποιες μικρές δόσεις αν θέλετε, αλλά αν ρωτήσετε τον κόσμο ήδη γνωρίζει πολύ περισσότερες υποψηφιότητες.
Βάσει της πείρας που έχετε αποκτήσει ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αυτό το διάστημα, ποια θεωρείτε ότι είναι τα «τρωτά» σημεία του «Καλλικράτη», τα οποία επιδέχονται βελτιώσεων;
Προσωπικά είμαι θιασώτης και υποστηρικτής του «Καλλικράτη» για έναν βασικό λόγο: όταν θέλεις να φτιάξεις ένα έργο, πρέπει η δαπάνη να δεσμευθεί, δεν μπορείς να πετάς λεφτά. Πρέπει να γίνεται μελέτη, έγκριση, αναζήτηση για την εύρεση χρηματοδότησης, δέσμευση του ποσού και μετά δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου. Από κει και πέρα σε όλο τον κόσμο και γιατί όχι και στην Ελλάδα, υπάρχουν μεγάλες διοικητικές περιφέρειες που έχουν το δικό τους κυβερνήτη. Τα έργα, όπως για παράδειγμα ένα αποχετευτικό ή ένα αρδευτικό ή κάποιες εφαρμογές τουριστικής προβολής, δε θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά, αν περιορίζονται στα στενά όρια ενός χωριού ή τριών-τεσσάρων χωριών, όπως ήταν παλιά ο «Καποδίστριας». Για να γίνει η αποκομιδή των σκουπιδιών υπήρχε ο ΣΑΔΑΠ, για να γίνει ο Βιολογικός πάλι υπήρχε συνεργασία με τον Ανατολικό Όλυμπο και για να γίνει τώρα η τουριστική προβολή θα πρέπει να υπάρχει ένας κοινός ιστότοπος Νομίζω ότι όταν υπάρχει ένας άξονας, μια ιστοσελίδα, ένας προορισμός, είναι πιο εύκολα αναζητήσιμο. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το Αρχαίο Δίον είναι μόλις μια ανάσα από το Λιτόχωρο ή ότι το Κάστρο του Πλαταμώνα είναι μια ανάσα από το Λείβηθρα, που είναι μια ανάσα από το Αρχαίο Δίον.
Σε ποια επίπεδα πιστεύετε ότι έχει μείνει πίσω ο δήμος Δίου-Ολύμπου; Θεωρείτε ότι υπάρχουν έργα που δεν προχώρησαν, ενώ θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική εξέλιξη και με ποιο τρόπο θα τα είχατε διαχειριστεί ως δήμαρχος;
Υπάρχουν πολλά έργα τα οποία περίμεναν να έρθει η νέα δημοτική αρχή για να πάρουν το δρόμο τους. Δυστυχώς, η τωρινή δημοτική αρχή αδράνησε. Στο δήμο είσαι για να δημιουργείς και όχι για να κλείνεις λογιστικά. Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια δεν έγινε η παραμικρή σοβαρή μελέτη ώστε να έρθει η επόμενη δημοτική αρχή, όποια κι αν είναι αυτή, και μέσα στη νέα πενταετή θητεία να την εκτελέσει. Έστω κι ένα συμμάζεμα στο δήμο που να ξεκινά από την αποκομιδή των σκουπιδιών, από το καθάρισμα των ακτών, από την επιβολή τάξης στις ακτές και στους δρόμους, από τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας και του αρδευτικού δικτύου. Δεν ξέρω από πού να αρχίσω και που να τελειώσω, αυτά που ανέφερα είναι μόνο ενδεικτικά. Λόγω λοιπόν αυτής της αδράνειας, η δημοτική αρχή, σε όποια της μορφή, είτε στη νυν είτε στη διάδοχη, βρίσκεται πλέον στη δύση της. Το λέω και θλίβομαι, αλλά ο δήμος ήταν απών και είχε περιοριστεί μόνο στο να αθωωθεί ο επικεφαλής. Και με το που έγινε αυτό, περιμένουν, και ο ίδιος πρώτος, την 31η Αυγούστου 2014.
Δεδομένων των χρηματοδοτικών περικοπών που έχει υποστεί η τοπική αυτοδιοίκηση τι περιθώρια έχει μια δημοτική αρχή να ασκήσει «δημιουργική» αναπτυξιακή πολιτική;
Κοιτάξτε το δήμο Κατερίνης τα τελευταία χρόνια, τι γίνεται δίπλα στον Πέλεκα, τι έχει γίνει μέσα στην πόλη με το κυκλοφοριακό. Θυμηθείτε πως ήταν πριν από 5 χρόνια, που για να πας από τη Θεία Ανάληψη στο παλιό Νοσοκομείο, μπορεί να υπερέβαινες το μισάωρο. Τώρα διασχίζεις το κέντρο της Κατερίνης το πολύ σε δύο λεπτά. Σίγουρα υπάρχει δυστοκία χρηματοδοτήσεων. Τα κονδύλια όμως υπάρχουν, το ΕΣΠΑ υπάρχει και θα υπάρχει και με νέα μορφή όπως και άλλα επενδυτικά προγράμματα, όπως το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το JESSICA και ούτω καθεξής. Πρέπει να υπάρχει η τόλμη, οι γνωριμίες και το όραμα. Μπορεί να μην καταφέρεις σήμερα το 100%, αλλά μπορείς το 50%. Δυστυχώς, ο δήμος αυτά τα τρεισήμισι χρόνια από ανάπτυξη ήταν μηδέν. Οι δικαιολογίες περί κρίσης και διαχείρισης είναι κουραφέξαλα.
Η Νέα Δημοκρατία, που αποτελεί και το χώρο απ’ όπου προέρχεστε, ξεκαθάρισε ότι δε θα δώσει χρίσματα σε υποψηφίους, αλλά θα στηρίξει αυτούς που θεωρεί πως είναι πετυχημένοι, άξιοι και με αυτοδιοικητική ατζέντα. Συμφωνείτε με αυτή τη θέση και κατά πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την υποψηφιότητά σας;
Ήδη πολύ πριν ληφθεί αυτή η απόφαση, εμείς είχαμε αποφασίσει να μην κατέβουμε με κομματική σημαία, κάτι που προέκυψε μέσα από την τριετή εμπειρία μας. Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους όχι απλά άξιους, γιατί μπορεί το να είσαι άξιος να αφορά άλλο τομέα, αλλά άξιους για την τοπική αυτοδιοίκηση, που να μπορούν να προσφέρουν. Από τον πιο μάχιμο αγρότη μέχρι τον πιο μάχιμο επιστήμονα και ασφαλώς όχι κομματικούς.
Ήδη σήμερα στο συνδυασμό έχουμε δύο πρόσωπα που προέρχονται από το ΚΚΕ και είναι πολύ δημιουργικοί στον τομέα τους. Αν υπάρχει ένα καλό που έφερε αυτή η κρίση είναι ότι γκρέμισε κάποια νοητά τείχη τα οποία είχαν ανεγερθεί από τους παππούδες μας.
Όσο για την απόφαση της Ν.Δ., αυτή ελέγχεται, γιατί βλέπω ότι δίνονται στηρίξεις. Ας μην μπερδευόμαστε: είναι το ίδιο πράγμα χρίσμα και στήριξη και έχουν ήδη δοθεί. Δεν καταλαβαίνω ποιες είναι οι διαφορές, μάλλον λογοπαίγνιο είναι.
Ποιο είναι το όραμά σας για το δήμο Δίου-Ολύμπου;
Όσον αφορά στον τουρισμό, να βρούμε τη δύναμη, τα πρόσωπα, τους μηχανισμούς, τους φορείς χρηματοδότησης για να κάνουμε το δήμο μας ανταγωνιστικό με τη Χαλκιδική. Είναι αμαρτία μια Χαλκιδική, που είναι δύσβατη οδικά από τη Θεσσαλονίκη και που δεν έχει την Ιστορία που έχει ο τόπος μας, να είναι ο πρώτος προορισμός και ο μόνος προορισμός που εσωκλείεται στους τουριστικούς δορυφόρους της Θεσσαλονίκης.
Ο τόπος μας χαρακτηρίζεται από μια φήμη και έναν θρύλο που είναι παγκόσμιος. Όταν όμως έρχεσαι εδώ βλέπεις σκουπίδια και καμένες λάμπες. Αυτή ήταν η πολιτική όχι μόνο της τριετίας, αλλά και παλαιοτέρων. Σ’ αυτόν τον τομέα θέλουμε να γίνουμε τουλάχιστον ανταγωνιστικοί της Χαλκιδικής.
Επιπλέον στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, η γη μας είναι ίσως η πιο εύφορη του κόσμου, με ποιοτικά προϊόντα. Θέλουμε τα προϊόντα μας να προβληθούν περισσότερο και να αποκτήσουν και επίσημα το ονοματεπώνυμο που τους λείπει. Με τη φροντίδα της δημοτικής αρχής να δοθούν κίνητρα στους νεότερους να επιστρέψουν στα χωράφια. Όχι όμως με την παλιά κοπιώδη μέθοδο, αλλά με τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και προώθησης των προϊόντων, όπως η τυποποίηση, η συσκευασία, η διαφημιστική προβολή.
Να δώσουμε και εμείς ώθηση στη μείωση της ανεργίας που μαστίζει όλη την Ελλάδα. Επειδή και οι δήμοι είναι μίνι κεντρικές εξουσίες, ο δήμος είναι υπεύθυνος για την απασχόληση των δημοτών του. Πρέπει μέσω τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης να βοηθήσουμε να γεννηθούν νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο σε επίπεδο εργατών και υπαλλήλων, αλλά και σε επίπεδο νέων επιχειρηματιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου