Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΛΕΨΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ»

Κοινή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για την έναρξη κινητοποιήσεων, προκειμένου να πιεστεί η Κυβέρνηση και να μην υιοθετήσει την πρότασή της που προβλέπει διορισμένο διοικητικό γραμματέα, αναπληρωτή διοικητικό γραμματέα και διορισμένες διοικήσεις στα νομικά πρόσωπα Περιφερειών και Δήμων, προτείνει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του για το ζήτημα, που έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από Περιφερειάρχες και Δημάρχους σε όλη τη χώρα, επισήμανε ότι «αν η Ελλάδα έχει γίνει Τουρκία του Ερντογάν θέλουμε να το ξέρουμε».
Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως υπάρχει κύμα αντιδράσεων από τα συλλογικά όργανα των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, τα οποία μάλιστα θα συνεδριάσουν άμεσα, αφού διακυβεύεται η αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ο ίδιος προτίθεται να ζητήσει κοινή συνεδρίαση των δυο οργάνων, προκειμένου η αντίδραση να είναι σύσσωμη και δυναμική, μέσω κινητοποιήσεων.
«Πρόκειται για αστεία πράγματα. Έχω την αίσθηση ότι η Κυβέρνηση ζήλεψε και αντιγράφει τις πρακτικές Ερντογάν. Η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε πρόσφατα στην κατάργηση Δημάρχων και Περιφερειαρχών, που δεν ήταν της αρεσκείας της. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, η Κυβέρνηση, μέσω του διορισμού ανθρώπων της εμπιστοσύνης της, που θα έχουν την ευθύνη της διοίκησης, επιχειρεί σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο να καταργήσει τους νόμιμα εκλεγμένους από τους πολίτες Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Αυτό δεν μπορεί να περάσει. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνομαι το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί, παρά ελαχίστων περιπτώσεων, να εκλέξει Περιφερειάρχες και Δημάρχους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε στο άλλο άκρο του διορισμού Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Δεν θα περάσει αυτό το σχέδιο επειδή είναι χτύπημα στη Δημοκρατία μας. Οι πολίτες επιλέγουν τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο που θέλουν. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση, επειδή δεν της αρέσει ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος που επέλεξαν οι πολίτες, να επιβάλει τους αρεστούς της και να ασκεί η ίδια τη διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου