Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ»

«Ελπίζουμε η Κεντρική Μακεδονία να αποτελέσει την αφορμή για μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, για το θέμα του προσφυγικού, «η Κεντρική Μακεδονία συνεχίζει να σηκώνει σήμερα το μισό βάρος που σηκώνει ολόκληρη η χώρα, καθώς στην περιοχή μας έχει εγκατασταθεί το 50% του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού. Έχω τη δέσμευση της κυβέρνησης, και περιμένω την υλοποίηση της δέσμευσης αυτής άμεσα, για αποσυμφόρηση της Κεντρικής Μακεδονίας και αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, κι επειδή πιστεύουμε βαθιά ότι το προσφυγικό είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα, θα πρέπει σύντομα η Ευρώπη να αποδείξει ότι έχει την ικανότητα και τη θέληση να κινηθεί στις αρχές της αλληλεγγύης και άρα να απορροφήσει αναλογικά τον προσφυγικό πληθυσμό σε όλα τα κράτη μέλη. Γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό, με δική μου πρωτοβουλία, γίνεται συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βάλουμε το θέμα στη σωστή του διάσταση».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε επίσης τον κ. Θεοδωράκη για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία, με έμφαση στα αποτελέσματα από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020).
«Υποδέχτηκα σήμερα με μεγάλη χαρά τον επικεφαλής του ‘Ποταμιού’ Σταύρο Θεοδωράκη, έναν άνθρωπο που εκτιμώ προσωπικά και που πραγματικά πιστεύω έχει ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για τα θέματα της Κεντρικής Μακεδονίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό και είναι η τέταρτη φορά που επισκέπτεται την Περιφέρειά μας. Τον ενημέρωσα για μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, που μόλις ολοκληρώθηκε. Η ΠΚΜ αναδείχτηκε πρώτη σε όλη την Ελλάδα, με την απορρόφηση στο 114%, με 523 έργα και 1,4 εκατ. ευρώ, και βέβαια είμαστε πρώτοι και στην εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Έχουμε ήδη προγραμματίσει το 66% του νέου ΕΣΠΑ κι αυτό σημαίνει έργα υποδομής σε όλους τους τομείς, θέσεις εργασίας, εισόδημα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα τον ενημέρωσα για μια σειρά από θέματα που προωθούμε στην Περιφέρεια, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, μέσα από την αλλαγή του Οργανισμού της Περιφέρειας, βάζοντας τις νέες τεχνολογίες μπροστά, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να λιγοστέψει η γραφειοκρατία και ο χρόνος εξυπηρέτησης, επαγγελματιών, επιχειρήσεων και πολιτών», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την εποικοδομητική συζήτηση και υπογράμμισε ότι «στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παράγεται σημαντικό έργο. Παρά τις όποιες μικρές πολιτικές μας διαφορές θα παραμείνουμε υποστηρικτές της άποψης ότι η Ελλάδα θα αναστηθεί αν γίνει δουλειά στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Το ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατόρθωσε να απορροφήσει ‘όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε όφελος των πολλών είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει να είναι οδηγός για τις δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Με τον Περιφερειάρχη συζητήσαμε και για ένα εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα, για τη συμμαχία των δυνάμεων που δουλεύουμε για να σώσουμε τη χώρα. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά όλους τους πολίτες χωρίς καμιά εξαίρεση».
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε: «Μιλάμε με τον κ. Τζιτζικώστα συχνά και οι άνθρωποι στη Μακεδονία έκαναν με το παραπάνω το καθήκον τους. Θα πρέπει –και το είπα και στον κ. Μουζάλα- να φροντίσει ώστε να πάψει να σηκώνει η Κεντρική Μακεδονία μεγαλύτερο βάρος από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Ως Ευρωπαίοι, ως δημοκράτες, ως άνθρωποι που πιστεύουμε στην αλληλεγγύη πιστεύουμε ότι όλη η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει αντίστοιχα με την Κεντρική Μακεδονία στο θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Είναι ένα πρόβλημα με το οποίο θα ζήσουμε πάρα πολλά χρόνια και δε θα πρέπει να αδικήσουμε καμιά Περιφέρεια της χώρας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου