Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Την περασμένη Πέμπτη, αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης είχε συνάντηση με το νέο διοικητή του νοσοκομείου Κατερίνης για να του επιδώσει ένσταση κατά της αλόγιστης απόφασης που πήρε το Δ.Σ. του Νοσοκομείου στις 21-7-2016 , με την οποία ζητά από την Λ.Ε.Κ να παραδώσει το χώρο όπου στεγάζεται, (κυλικείο παλιού νοσοκομείου).Μια απόφαση, με την οποία η διοίκηση, ούτε λίγο ούτε πολύ, πετάει στο δρόμο πάνω από 300 οικογένειες, και τη θέση τους παίρνει το ΚΟΙΣΠΕ για να κάνει κυλικείο(!). Δίνουμε στη δημοσιότητα την ένσταση που κατάθεσε η Λ.Ε.Κ στο νέο Διοικητή του Νοσοκομείου για να ενημερωθούν οι πολίτες της Κατερίνης, έχοντας πίστη οτι στη νέα ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. με την παρουσία της Λ.Ε.Κ θα αλλάξουν την απόφαση.

Προς: Διοικητικό Συμβούλιο 
Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης

Κύριοι,
Η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης με μεγάλη έκπληξη και λύπη, πληροφορήθηκε στις 25-7-2016, με έγγραφη επιστολή, την απόφαση του Δ.Σ του Νοσοκομείου Κατερίνης με αριθμό 27/21-7-2016, που αφορούσε στο οτι πρέπει να παραδώσουμε στις 10-8-2016 το χώρο που στεγάζεται η Λ.Ε.Κ (κυλικείο παλιού νοσοκομείου) για να στεγαστεί κάποια άλλη δομή εν ονόματι “Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Τομέα Ψυχικής Υγείας Ν. Πιερίας”. Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που κινήθηκε η όλη διαδικασία, χωρίς να ενημερωθεί η Λ.Ε.Κ ενώ δεν τηρήθηκε ούτε η διαδικασία που προβλέπει το ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης του χώρου στη Λ.Ε.Κ από την προηγούμενη διοίκηση. Δεν πήρατε υπόψη ούτε τον κόπο, ούτε τα χρήματα που δόθηκαν για τη διαμόρφωση του κατεστραμμένου κτιρίου και χώρου. Θέλουμε να πιστεύουμε οτι η απόφαση της διοίκησης δεν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και πάρθηκε χωρίς να γνωρίζουν τα μέλη της την κοινωνική προσφορά της Λ.Ε.Κ και τη στήριξη της στις λαϊκές οικογένειες του δήμου Κατερίνης και γενικότερα στην κοινωνία μας.
Θεωρούμε σκόπιμο εν τάχει να περιγράψουμε ορισμένες μόνο δραστηριότητες της Λ.Ε.Κ πριν διατυπώσουμε το αίτημα μας.
Ο χώρος που στεγάζεται η Λ.Ε.Κ (κυλικείο παλιού Νοσοκομείου), ήταν ένας χώρος παρατημένος, εστία μόλυνσης για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, όπου οι πολίτες πολλές φορές διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη κατάσταση στο δήμο Κατερίνης, από τον οποίο και ζητούσαν να τον καθαρίσει, αλλά δε γινόταν τίποτα. Η παραχώρηση του παρατημένου αυτού χώρου έγινε από την πλευρά της προηγούμενης διοίκησης στη Λ.Ε.Κ, με σύμβαση για ένα χρόνο, η οποία θα ανανεωνόταν κάθε χρόνο, όπως γίνεται και με τις άλλες δομές που στεγάζονται στο χώρο του παλιού νοσοκομείου. Οι άνθρωποι της Λ.Ε.Κ με τη στήριξη και την εθελοντική δουλειά δεκάδων συμπολιτών μας καθάρισαν το χώρο, επισκευάσανε το κτίσμα, επιδιορθώσανε τα υδραυλικά, το φωτισμό, τη στέγη, τα παράθυρα, τις πόρτες. Τοποθετήσαμε καινούργια κουζίνα, καθαρίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο, μετείχαμε στην καθαριότητα στο εσωτερικό του εγκαταλειμμένου νοσοκομείου, που στην κυριολεξία ήταν εστία μολύνσεων, και αναβαθμίστηκε συνολικά ο χώρος και η περιοχή.
Σε ότι αφορά τη δράση μας.
Η Λ.Ε.Κ στηρίζει πάνω από 300 εγγεγραμμένες οικογένειες που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση, ενώ συνεχίζουν να εγγράφονται και νέες. Γύρω από τη Λ.Ε.Κ δουλεύουν εθελοντικά δεκάδες άνθρωποι για να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε λίγα από το έργο μας. Από το Νοέμβριο του 2015 που ξεκίνησαν οι διανομές τροφίμων συνολικά έγιναν (11), πήραν όλες οι οικογένειες, από δύο έως και τρείς φορές, καθώς επίσης έγιναν διανομές τροφίμων και ρουχισμού στους πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ειδομένη, στα Διαβατά, κλπ. Τα τρόφιμα συγκεντρώνονται από τις προσφορές των συνδικάτων, των κινημάτων, από επιχειρήσεις της πόλης μας και κυρίως από τους πολίτες, οι οποίοι από το υστέρημα τους, βάζουν προϊόντα στα καροτσάκια της Λ.Ε.Κ που είναι έξω από τα σούπερ μάρκετ κάθε Σάββατο. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, κάνουμε διανομή ψωμιού και ενδιάμεσα διανομή ψαριών, (προϊόντα που μας τα δίνουν τοπικές επιχειρήσεις). Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης γιατροί της πόλης μας εξετάζουν δωρεάν ανασφάλιστους, χωρίς εισόδημα συμπολίτες μας. Ακόμα έχουμε τμήμα ρουχισμού το οποίο λειτουργεί από προσφορές πολιτών και τα διανέμονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη σε όλους τους πολίτες που τα έχουν ανάγκη και, είναι εκατοντάδες ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας. Από τον Οκτώβριο λειτουργεί και το λαϊκό φροντιστήριο όπου κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, φοίτησαν 20 παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από λαϊκές οικογένειες, με την εθελοντική δουλειά των εκπαιδευτικών. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά για τις οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήριο. Κάθε Πέμπτη λειτουργεί τμήμα δημιουργίας και έκφρασης για παιδιά από 5 έως 14 χρονών με δημιουργική-καλλιτεχνική απασχόληση και θεατρική ομάδα. Κάθε Τετάρτη, στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων, λειτουργεί θερινός κινηματογράφος. Όλα τα παραπάνω είναι εντελώς δωρεάν. Επίσης δημιουργήσαμε τράπεζα αίματος. Στηρίξαμε πάνω από 10 λαϊκές οικογένειες που η ΔΕΗ προέβη σε διακοπή ρεύματος και η ΔΕΥΑΚ σε διακοπή νερού. Με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας καταφέραμε τις επανασυνδέσεις. Σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει η ομάδα διαλογής φαρμάκων όπου θα τα παραδίνουμε στο κοινωνικό φαρμακείο του νοσοκομείου.
Όλα αυτά κύριοι, είναι ορισμένες πλευρές από τη δράση που έκανε και συνεχίζει η Λ.Ε.Κ, και εσείς με την απόφαση που πήρατε θέλετε να τη σταματήσετε. Αλήθεια, με ποια λογική;
Η Λ.Ε.Κ θεώρησε σκόπιμο με την παρούσα ένσταση να ενημερωθούν όλα τα μέλη της διοίκησης του Νοσοκομείου που δε γνωρίζουν τη δράση μας. Θέλουμε να αναλογιστείτε την ευθύνη που αναλαμβάνετε απέναντι στους συμπολίτες μας που είναι στη Λ.Ε.Κ, αλλά και απέναντι στην κοινωνία.
Είναι καλό που η διοίκηση δείχνει ευαισθησία για να στεγάσει κι άλλη δομή στο χώρο του νοσοκομείου. Γεννάται όμως το ερώτημα: Στο κεντρικό κτίριο του παλιού νοσοκομείου υπάρχουν πολλοί χώροι διαθέσιμοι, που ρημάζουν και είναι εκτεθειμένοι στη βρωμιά και την καταστροφή. Γιατί δεν παραχωρείται ένας από αυτούς τους χώρους και ζητούν το συγκεκριμένο χώρο που στεγάζεται η Λ.Ε.Κ;
Πριν προβούμε σε όποιες νόμιμες μαζικές ενέργειες, και όχι μόνο, ζητάμε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να οριστεί νέα ανοιχτή συνεδρίαση που θα επανεξετάσει την απόφαση, με την παρουσία της Λ.Ε.Κ.
Θέλουμε να πιστεύουμε οτι τα μέλη της διοίκησης θα επανεξετάσουν με ψυχραιμία και σοβαρότητα τη θέση τους μετά την ενημέρωση που έχουν από τη Λ.Ε.Κ

Με τιμή

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου