Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

«Τέχνην Χρω» στον Κολινδρό

Μια εκδήλωση με τίτλο «Τέχνην χρω», ξεχωριστό χρώμα και νοσταλγία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι αλλά και πολλοί επισκέπτες που βρέθηκαν την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016 στα γραφικά στενά σοκάκια του Κολινδρού. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νικόλαος Λούσης» στα πλαίσια των καθιερωμένων καλοκαιρινών εκδηλώσεων και την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Νίκος Πολυζόπουλος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασίλειου Τσαρτσαρή μπροστά από το κτίριο που στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για την ιστορική διαδρομή του Κολινδρού στο χώρο και το χρόνο.
Στη συνέχεια περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια του Κολινδρού πλήθος κόσμου παρακολουθούσαν διάφορα δρώμενα που άγγιζαν πολλές μορφές τέχνης. Σε κατάλληλα διαμορφωμένα σημεία υπήρχαν εκθέσεις ζωγραφικής, χειροτεχνίας, παλιάς φωτογραφίας, έκθεση παραδοσιακών γλυκών και ποτών, κολινδρινές πίτες και τσίπουρο. Η αναβίωση της καντάδας έδωσε μια μοναδική αίσθηση νοσταλγίας και ικανοποίησης σε όλους και σκόρπισε ρομαντικές νότες μιας άλλης εποχής στα στενάκια της πόλης.
Τα έθιμα και τα κεράσματα του κολινδρινού παραδοσιακού γάμου, με όμορφα αγόρια και κορίτσια που φορούσαν ρούχα εποχής, θύμισαν χαρούμενες στιγμές στους παλιότερους και δίδαξαν στους νεότερους στοιχεία παράδοσης και πολιτισμού.
Σε κάποιο άλλο σημείο ο μικρός Αντώνης, ένας εκκολαπτόμενος πεντάχρονος καραγκιοζοπαίχτης έκανε μικρούς και μεγάλους να γελάσουν με την παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» και να θαυμάσουν το θάρρος και το ταλέντο του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού με καραόκε για τους νεότερης ηλικίας φίλους και φίλες.
Σε μια ρευστή εποχή όπου η ανασφάλεια και η αποδόμηση πολλών πολιτισμικών στοιχείων δεσπόζει, η δημιουργία είναι εκείνη που επιβάλλεται. Η αξία της τέχνης είναι να αναδεικνύει την απλότητα των πραγμάτων και να βγάζει κάτι σημαντικό. Η μαγεία της είναι να ενώνει τους ανθρώπους και να ντύνει κοινωνίες, πλούσιες ή φτωχές δεν έχει σημασία, με γιορτινή φορεσιά. Αντίδοτο της κρίσης που περνάμε, χαλαρωτικό των αισθήσεων και έναυσμα για πρόοδο και ανάπτυξη. Αυτό πιστεύω πως πέτυχαν οι συντελεστές της επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης. 




 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου