Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Φωλιά από κανταΐφι με φρούτα

Υλικά 
Βάση
200 γρ. φύλλο κανταΐφι
120 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
Κρέμα
250 γρ. ρικότα
50 γρ. άχνηζάχαρη + λίγη ακόμα για το πασπάλισμα
150 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό με 10% λιπαρά
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
10 γρ. ζελατίνα σε φύλλα (δηλαδή 2 φύλλα των 5 γρ. ή 4 των 2,5 γρ.)
1 πορτοκάλι, το ξύσμα (ακέρωτο)
διάφορα φρούτα της αρεσκείας μας για το σερβίρισμα...
Διαδικασία
Βάση
Ξαίνουμε πολύ καλά το κανταΐφι με τα χέρια μας για να αφρατέψει και να ξεχωρίσουν οι ίνες μεταξύ τους. Το βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε από επάνω το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να βραχεί όλο το κανταΐφι. Έπειτα κόβουμε με το χέρι μας κομμάτια και τα στρώνουμε μέσα σε ατομικές φόρμες τάρτας, πιέζοντας ελαφρώς. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Κρέμα
Βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με έναν αβγοδάρτη τη ρικότα με την άχνη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας απαλά. Στραγγίζουμε τις ζελατίνες από το κρύο νερό και τις λιώνουμε με λίγο ζεστό νερό (περίπου 1 φλιτζανάκι του καφέ). Αδειάζουμε τις διαλυμένες ζελατίνες στο μείγμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ενσωματώνοντας στο τέλος την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί αρκετά. Μπορούμε να την αφήσουμε και περισσότερο και να τη βγάλουμε όταν πρόκειται να σερβίρουμε.
Συναρμολόγηση
Βάζουμε σε κάθε φωλιά κανταϊφιού από 3 κουταλιές της σούπας κρέμα και από πάνω φρούτα της αρεσκείας μας. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου